w

Zupa ogórkowa bez śmietany. Zamiast niej dodaj awokado

zupa ogórkowa
teine, Getty Images

Co może mieć ze sobą wspólnego zupa ogórkowa i awokado? Jak się okazuje, bardzo wiele. To właśnie dzięki egzotycznemu owocowi uzyskamy aromatyczną i kremową mieszankę!

Chyba zgodzisz się ze mną, że ogórkowa to jedna z najbardziej popularnych zup w naszym kraju. I na pewno masz w swoim domu sprawdzony przepis na ten pyszny posiłek. Ale czy wiesz, że można jeszcze bardziej podkręcić jej smak? W jaki sposób? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Sponsorowane

Zupa ogórkowa z awokado – dlaczego warto postawić na taki duet?

Przepisów na zupę ogórkową jest cała masa. I różnice, jakie można między nimi wymienić, odnoszą się zazwyczaj do małych detali. Chodzi tu m.in. o przyprawy. Jednak baza samej zupy jest zazwyczaj taka sama. Ziemniaki, marchewka, ogórki, bulion i na koniec zagęszczenie całości przy pomocy śmietany. No właśnie czy jest ona niezastąpiona?

Okazuje się, że istnieje jeszcze jedna alternatywa. Śmietanę możesz z sukcesem zastąpić przy pomocy egzotycznego owocu. Mowa w tym przypadku o awokado, które skutecznie zagęści zupę ogórkową. Co więcej, z takim dodatkiem, uzyskana mieszanka będzie mega kremowa i aksamitna. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Ogórkowa z dodatkiem awokado będzie mega sycąca, także głód nam nie grozi.

zupa ogórkowa
Dlaczego warto dodać do zupy ogórkowej awokado?/źródło: WebTechExperts, pixabay

Kiedy dodać awokado?

Sponsorowane

Okej, skoro już wiemy, jakie korzyści ma dodanie awokado do zupy ogórkowej, czas wyjaśnić jak zrobić to w praktyce. Awokado należy najpierw obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Do gotującej się zupy dodajemy je pod sam koniec, razem z kiszonymi ogórkami. Całość gotujemy ok. 2-3 minut. Na koniec powstałą mieszankę blendujemy. I to wszystko!

Teraz już wiesz dokładnie, jak zrobić ogórkową z awokado. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o takiej kombinacji. Czy wykorzystasz ją w swojej kuchni?

Zobacz także: Pasta JAK jajeczna — w sam raz na śniadanie. Ta przyprawa smakuje jak jajko!

  • Miniatura:
  • teine, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani