Spis treści
Co może mieć ze sobą wspólnego zupa ogórkowa i awokado? Jak się okazuje, bardzo wiele. To właśnie dzięki egzotycznemu owocowi uzyskamy aromatyczną i kremową mieszankę!
Chyba zgodzisz się ze mną, że ogórkowa to jedna z najbardziej popularnych zup w naszym kraju. I na pewno masz w swoim domu sprawdzony przepis na ten pyszny posiłek. Ale czy wiesz, że można jeszcze bardziej podkręcić jej smak? W jaki sposób? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Zupa ogórkowa z awokado – dlaczego warto postawić na taki duet?
Przepisów na zupę ogórkową jest cała masa. I różnice, jakie można między nimi wymienić, odnoszą się zazwyczaj do małych detali. Chodzi tu m.in. o przyprawy. Jednak baza samej zupy jest zazwyczaj taka sama. Ziemniaki, marchewka, ogórki, bulion i na koniec zagęszczenie całości przy pomocy śmietany. No właśnie czy jest ona niezastąpiona?
Okazuje się, że istnieje jeszcze jedna alternatywa. Śmietanę możesz z sukcesem zastąpić przy pomocy egzotycznego owocu. Mowa w tym przypadku o awokado, które skutecznie zagęści zupę ogórkową. Co więcej, z takim dodatkiem, uzyskana mieszanka będzie mega kremowa i aksamitna. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Ogórkowa z dodatkiem awokado będzie mega sycąca, także głód nam nie grozi.

Kiedy dodać awokado?
Okej, skoro już wiemy, jakie korzyści ma dodanie awokado do zupy ogórkowej, czas wyjaśnić jak zrobić to w praktyce. Awokado należy najpierw obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Do gotującej się zupy dodajemy je pod sam koniec, razem z kiszonymi ogórkami. Całość gotujemy ok. 2-3 minut. Na koniec powstałą mieszankę blendujemy. I to wszystko!
Teraz już wiesz dokładnie, jak zrobić ogórkową z awokado. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o takiej kombinacji. Czy wykorzystasz ją w swojej kuchni?
Zobacz także: Pasta JAK jajeczna — w sam raz na śniadanie. Ta przyprawa smakuje jak jajko!
2 komentarzy