Bazą wielu wypieków jest kruche ciasto. Ale czy wiesz, że jego przygotowanie powinno opierać się na pewnej zasadzie? Jeśli nie, ten artykuł powstał z myślą o Tobie. Już zaraz wszystko stanie się jasne!
Ciasto kruche to baza wielu przepisów, dlatego warto mieć w swoich zbiorach sprawdzoną recepturę, którą będziesz mogła wykorzystać na co dzień. Wiesz co lubię w cieście kruchym najbardziej? Po pierwsze, jest genialne w smaku i mogłabym jeść je ze zwykłym dżemem. Po drugie, świetnie sprawdzi się zarówno w przypadku ciast oraz ciasteczek, jak i przepysznych zapiekanek obiadowych. Możliwości jest naprawdę cała masa!
Kruche ciasto – zasada 3:2:1
A skoro mowa o kruchym cieście, to czy wiesz, że powinno robić się je według pewnej zasady? Ale zacznijmy od początku, czyli od składników. Do przygotowania ciasta kruchego potrzebujemy: mąki (najlepiej sprawdzi się tu mąka pszenna jasna jak krupczatka), cukru (najlepiej cukier puder, aby po upieczeniu kryształki cukru nie były widoczne), masła (dobrze schłodzone, o wysokiej zawartości tłuszczu) oraz jajek (najlepiej użyć samych białek, które nadadzą ciastu pięknego koloru. Jeśli chodzi o białka to mogę one wpłynąć negatywnie na kruchość ciasta).
Okej, skoro listę produktów mamy już załatwioną, przechodzimy do wyjaśnienia zasady 3:2:1. Jak się okazuje, chodzi tu o stosunek proporcji mąki, masła oraz cukru. W praktyce wygląda to tak, że na każde 3 części mąki, powinniśmy użyć 2 części masła i 1 część cukru.
Zachowując takie proporcje mamy pewność, że ciasto kruche wyjdzie perfekcyjne za każdym razem. Tak jakby było z najlepszej cukierni. Twoi bliscy na pewno będą nim zachwyceni, dlatego warto zapamiętać i wprowadzić w życie tę zasadę. Chyba się ze mną zgodzisz?
Zobacz także: Faworki siostry Anastazji są mega kruche dzięki jednemu trikowi
Jeden komentarz