w ,

Rogaliki z ciasta francuskiego. Prościej i szybciej się nie da

rogaliki z ciasta francuskiego
vinicef, Getty Images

Sprawdzony przepis na ekspresowy deser już czeka. Rogaliki z ciasta francuskiego zrobią furorę w każdym domu. Po prostu palce lizać!

Często jest tak, że ochota na coś słodkiego dopada nas nagle. Jest to tak silna potrzeba, że chcemy ją zrealizować na już. I jak się okazuje, jest to możliwe. Wystarczy, że skorzystasz z dzisiejszego patentu, a już nigdy więcej nie będziesz musiała, martwić się co wyczarować na szybko w słodkim wydaniu. Nasze rozwiązanie sprawdzi się za każdym razem. I to z kilku powodów.

Po pierwsze, w mgnieniu oka zrobisz przepyszny deser domowej roboty. I to zaledwie z kilku składników. Po drugie, tak naprawdę poniższy przepis możesz cały czas modyfikować, tworząc ciekawe kombinacje smakowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu, słodka przekąska nigdy Ci się nie znudzi. Co więcej, nie grożą Ci żadne dodatkowe zakupy, wystarczy, że otworzysz kuchenną szafkę i wykorzystasz zapas słodkich produktów. No i wisienka na koniec. Przygotowanie genialnych rogalków to świetna zabawa i frajda. Możesz zrobić je m.in. ze swoimi maluchami lub drugą połówką.

Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego?

Zaczynamy od bazy domowych wypieków, a mianowicie ciasta francuskiego. I tu od razu mam pierwszą dobrą wiadomość. Możesz zarówno sama zrobić ciasto tego typu od podstaw, jak i kupić gotowy produkt w każdym markecie. Ja osobiście korzystam z drugiej opcji. Zawsze mam w lodówce zapas ciasta francuskiego, dzięki któremu mogą zrobić deser na szybko zarówno na wieczorny seans filmowy, jak i błyskawiczny poczęstunek, kiedy wpadają do mnie niezapowiedziani goście.

Kiedy mamy już ciasto francuskie, czas zająć się złożeniem poszczególnych składników. Z ciasta wykrawamy najpierw trójkąty. Następnie na środku najdłuższego boku układamy słodki farsz. I tu ogranicza Cię tak naprawdę tylko Twoja wyobraźnia. Domowe rogaliki możesz nafaszerować zarówno świeżymi owocami, czekoladą, ulubionym dżemem lub serkiem śmietankowym. Możliwości jest naprawdę wiele.

Po złożeniu rogalików, umieszczamy je w formie do pieczenia. Następnie każdego rogalika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dzięki czemu upieczone słodkości będą miały piękne, złociste rumieńce. Oczywiście przed podaniem, upieczone rogaliki możesz udekorować dodatkowo cukrem pudrem, polewą czekoladową, jak i lukrem królewskim. Każda z zaprezentowanych alternatyw będzie idealnym uzupełnieniem.

  • Miniatura:
  • vinicef, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani