w

Tych błędów nie popełniaj, podczas lepienia pierogów

Źródło: phkorotkova

Nadchodzące święta nie mogły by się obyć bez tradycyjnych pierogów. I mimo że robimy je przez cały rok, to właśnie w tym okresie smakują najlepiej. Gospodynie dwoją się i troją by dania świąteczne smakowały perfekcyjnie, niestety pośpiech i masa obowiązków sprawiają, że nie wszystko wychodzi tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Dlatego dziś przypominamy jakie najczęstsze błędy możemy popełnić podczas lepienia pierogów. Z naszą 'ściągą’ pierogi na pewno wyjdą idealne.

Ciasto kurczy się, jest zbyt twarde lub zbyt luźne i w ogóle nie chce się lepić… Kto z nas nie zna takiej sytuacji? Niestety mimo że pierogi wydają się proste w swej formie, to i tak potrafią przysporzyć wiele trudności. I nie ma co psioczyć i rozpaczać nad kolejną pierogową porażką. Lepiej zastosować się do naszych rad i cieszyć się idealnym smakiem pierogów, bez niepotrzebnego stresu.

Największe błędy podczas lepienia pierogów

Nie dodawaj jajek do ciasta

Najlepsze ciasto na pierogi to połączenie czterech składników: mąki, wody, masła i soli. Niestety coraz więcej osób zaczęło dodawać do ciasta jajko. Zupełnie niepotrzebnie. Jajko sprawia, że ciasto staje się twarde i trudne do zagniatania. A przecież pierogi mają być mięciutkie i elastyczne. Zapewniamy, że dodatek jajka na pewno nie ulepszy smaku pierogów, a może skutecznie zepsuć nam humor w trakcie zagniatania i wałkowania.

Uważaj na sól

Oczywiście ciasto na pierogi wymaga posolenia. W tym punkcie nie chodzi nam o ilość soli, ale o jej rodzaj. Zdarza się, że ktoś dodaje do ciasta sól gruboziarnistą. To ogromny błąd, który sprawia, że ciasto będzie się rwało, zarówno podczas wałkowania jak i lepienia.

Nie przesadzaj z zagniataniem

Na pewno nie raz słyszałeś, że ciasto na pierogi musi być super wyrobione. I tak i nie… Oczywiście ważne jest połączenie składników do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Jednak w tej kwestii nie można przesadzić. Zbyt długie zagniatanie ciasta sprawia, że stanie się twarde i trudne do wałkowania. Ciasto potrzebuje 'odpoczynku’. Tzn. w momencie gdy uznasz, że jest idealnie wyrobione, daj mu 'odpocząć’ i dopiero później bierz się za wałkowanie i lepienie pierogów.

  • Miniatura:
  • Źródło: phkorotkova

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.