w

Nietypowy pomysł na gotowanie ziemniaków. Dzięki niemu będą gotowe w 7 minut

Źródło: Image Professionals GmbH

Polska kuchnia bazuje na ziemniakach. To popularne warzywo gości na naszych stołach od wielu lat i jego pozycja wydaje się niezagrożona. Tradycyjnie ziemniaki gotujemy ok. 30 min. jednak istnieje sposób, dzięki któremu możemy czas gotowania skrócić do ok. 7 min. Poznaj sposób na ziemniaki z mikrofali.

Ziemniaki są dodatkiem, który króluje na polskich stołach. Najczęściej jadamy je w daniach obiadowych, ale nie tylko. Możliwości wykorzystania ziemniaka jest wiele: kopytka, kluski, frytki, placki ziemniaczane… to tylko kilka z nich. Co ważne ziemniaki są cennym źródłem witamin w naszej diecie. Dostarczają witaminy B, C, a także potasu i magnezu. Potas obniża ciśnienie krwi, a magnez łagodzi stres i przemęczenie. Biorąc pod uwagę właściwości ziemniaków warto jeść ich najwięcej. Niestety często rezygnujemy z jedzenia ziemniaków z powodu długiego czasu gotowania. Jak to zmienić?

Ziemniaki z mikrofali

Świetnym i mało znanym patentem jest sposób na ziemniaki z mikrofali. Mało kto wie o tym, że w mikrofalówce ziemniaki gotują się znacznie szybciej i smakują wyjątkowo dobrze. Czas gotowania ziemniaków to nie 20-30 minut, a zaledwie 7-10 minut. A jak smakują tak przygotowane ziemniaki? Smak tego typu ziemniaków jest delikatny i zbliżony do smaku ziemniaków gotowanych na parze.  

Przygotowanie ziemniaków

Gotowanie ziemniaków w mikrofali jest szybkie i bardzo proste. Wystarczy je obrać lub porządnie wyszorować, a przed samym włożeniem do mikrofali ponakłuwać widelcem, dzięki czemu zgromadzona w nich woda, będzie miała ujście. Duże ziemniaki najlepiej pokroić na małe części, małe można użyć w całości. Tak przygotowane ziemniaki należy umieścić w naczyniu dedykowanym dla mikrofalówki i ustawić największą moc urządzenia. I tak w przypadku ziemniaków małych o wadze ok. 300 g czas gotowania do ok. 7 minut. W przypadku ziemniaków większych o wadze 500 g czas należy wydłużyć do ok. 10 – 15 minut.


  • Miniatura:
  • Źródło: Image Professionals GmbH

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.