w

Ten dodatek do pieczywa to sama chemia. Polacy się nim zajadają

Źródło: mabaff, mabaff's Images

Polacy chętnie jadają kanapki z serkiem topionym. Co więcej często karmią nim swoje dzieci, serwując kanapki z serkiem na śniadanie, czy do szkoły. Jednak, czy jest to najlepszy wybór i czy serek topiony ma faktycznie dobry skład?

Serek topiony może wydawać się zdrowym wyborem. Cóż złego może być bowiem w czymś co ma w swojej nazwie 'ser’. Niestety serek topiony tylko z pozoru jest zdrowym produktem. Producenci dbają o to, aby konsumenci myśleli, że ten mały trójkącik serka jest zdrowy i świetny do dziecięcej śniadaniówki.

Serek topiony- skład

jak powstaje serek topiony? Ser topiony to rodzaj serka, który powstaje z przetopienia go z masłem, topnikami, proszkiem serwatkowym i innymi dodatkami: aromatami, emulagatorami i utwardzaczami. Serek topiony jest produktem kalorycznym i wysoko przetworzonym. Niestety ogólnodostępne i tanie serki często nie mają w swoim składzie, ani grama prawdziwego sera, a jedynie masę „E dodatków”, konserwantów i zapychaczy.

Czy ser topiony szkodzi?

Tłuszcze roślinne utwardzane, które znajdziemy w serku przyczyniają się do miażdżycy, chorób serca i podniesienia poziomu złego cholesterolu. Natomiast fosforany powodują ubytki wapnia i rozwój osteoporozy. Dodatkowo tak jak wspominaliśmy wcześniej w 100 g serka topionego znajdziemy, aż 300 kalorii, co w dłuższej perspektywie przekłada się na otyłość i związane z nią choroby.

Czy powinniśmy całkowicie unikać serków topionych?

Jeśli jemy serki sporadycznie, nie musimy z nich rezygnować. Jedyne o czym musimy pamiętać to to, aby kupować produkty z krótkim składem, w których na pierwszym miejscu znajduje się ser. Jeśli w składzie produktu wyczytamy składniki tj. E250, E201, E202, E211, gumę guar, karagen i gumę ksantanową nie kupujmy tego produktu.

  • Miniatura:
  • Źródło: mabaff, mabaff's Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.