w

Ta mikstura bez problemu dopierze zabrudzone ścierki

Źródło: daffodilred, Getty Images

Ścierki kuchenne służą nam do ścierania wielu różnych zabrudzeń. To właśnie dlatego jest na nich dużo plam, bardzo trudnych do usunięcia. Do zdecydowanie najtrudniejszych należą plamy z tłuszczu, czy warzyw i owoców tj. buraki czy borówki. Zanim jednak zdecydujemy się wyrzucić stare ścierki, warto spróbować jeszcze raz je wyprać. Niestety sam proszek czy płyn nie poradzą sobie z takimi zabrudzeniami. Dlatego też dziś polecamy świetną miksturę, która usunie uporczywe plamy na ścierkach.

Do ścierania plam można by używać ręczników papierowych. Niestety ręczniki są po pierwsze bardzo drogie, a po drugie wytwarzane z celulozy, a ta pozyskiwana z drzew. Dlatego też, aby oszczędzać tak potrzebne na naszej planecie drzewa, lepiej ograniczyć zużycie ręczników papierowych i zastąpić je ścierkami wielokrotnego użytku. Niestety wspomniane ścierki mają jedną dużą wadę. Szybko chłoną wszelkie zabrudzenia i plamy, a ich dopranie graniczy z cudem. W związku z tym postanowiliśmy sięgnąć po radę do najlepszej encyklopedii wiedzy życia codziennego, czyli babci.

Plamy na ścierkach? Ta babcina mikstura w mig się z nimi rozprawi

Nasze babcie musiały radzić sobie w bardzo trudnych czasach. Dzięki czemu opatentowały wiele skutecznych domowych środków czyszczących. Jednym z nich jest świetna piorąca mikstura stworzona na bazie octu, cytryny, sody oczyszczonej i płynu do mycia naczyń. Jak go przygotować? Szklankę octu, łyżkę sody oczyszczonej i kilka kropel cytryny i płynu do mycia naczyń należy umieścić w wysokim naczyniu i zagotować. Wrzucić zabrudzone ścierki i gotować ok. 6-8 minut. Po tym czasie ścierki należy odcedzić i przestudzić, a następnie wyprać w pralce. Po wysuszeniu ścierki będą wyglądać jak nowe. Spróbuj i przekonaj się sama.

  • Miniatura:
  • Źródło: daffodilred, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.