w ,

Naturalna aspiryna. Poznaj nieznane właściwości kory wierzby

Źródło: Aquilatin, pixabay

Kora wierzby jest mało znanym środkiem, który ma mocne właściwości przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Dzięki zawartości salicyny kora wierzby nazywana jest 'roślinną aspiryną’. Co jeszcze kryje w sobie kora wierzby, kto może ją stosować oraz jak prawidłowo przyrządzić z niej napar? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie poniżej.

Już nasi dziadkowie doskonali wiedzieli o tym, że wierzba ma ważne znaczenie dla naszego zdrowia. W dawnych czasach najczęściej sięgano po sok z liści wierzby białej, znacznie rzadziej z wierzby purpurowej. Dziś już wiadomo, że najwięcej pozytywnych właściwości kryje w sobie kora wierzby. To właśnie w niej znajdują się glikozydy fenolowe: salicyna i salikortyna, które mają podobne działanie do syntetycznego kwasu acetylosalicylowego wykorzystywanego w lekach.

Kora wierzby białej- właściwości

Glikozydy fenolowe zawarte w korze wierzby uwalniają w jelitach alkohol salicylowy, z którego tworzy się kwas salicylowy. Sole kwasu salicylowego wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm. Działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, obniżają temperaturę i łagodzą objawy bólowe. Dlatego też korę wierzby najczęściej wykorzystuje się w przypadku leczenia: bóli reumatycznych czy stanów zapalnych jelit (w tym m.in. biegunki). Dodatkowo w korze wierzby znajdziemy m.in.: garbniki, kwas elagowy, katechiny, flawonoidy, antyoksydanty i sole mineralne. To właśnie te składniki łagodzą objawy tj. katar, kaszel, gorączka, a także stymulują wydzielanie żółci i działają uspokajająco.

Jak przygotować napar z kory wierzby?

  • Miniatura:
  • Źródło: Aquilatin, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.