Spis treści
Kod PLU, czyli Price Look-Up to kilka cyferek, które są dla klienta źródłem informacji o danym produkcie. Znajomość kodu mówi nam skąd pochodzą owoce i warzywa oraz czy były pryskane lub modyfikowane genetycznie?
Jako klienci często nie zwracamy uwagi na naklejki, które znajdują się na owocach i warzywach. To duży błąd z naszej strony. Te kilka niepozornych cyferek, które umieszczone są na produktach, może nam bardzo dużo powiedzieć np. o owocach, które na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo apetycznie. Powiedzieć coś co niekoniecznie może nas zachęcić, a nawet skutecznie zniechęcić do zakupu…
Price Look-Up
Kod PLU to zaszyfrowana informacja dla klienta na temat owoców i warzyw. Co o nich mówi? Czy pryskano je pestycydami lub nawożono nawozami? Czy pochodzą z Polski, czy przebyły długą drogę z odległych kontynentów? Odpowiedź na te wszystkie pytania znajdziesz w kodzie PLU, dlatego warto wiedzieć jak go prawidłowo odczytać.
Kod PLU i kod kreskowy – jak odczytać tajemnicze liczby?
Sama nazwa 'PLU’ pochodzi z języka angielskiego i oznacza 'kontrolę metek cenowych’. Zazwyczaj w kodzie PLU znajdziemy 4 lub 5 cyfr i kod kreskowy. Te dwie rzeczy dostarczą nam informacji na temat: pochodzenia owoców i warzyw, rodzaju i typu uprawy.
Jak czytać kod kreskowy?
- kod kreskowy rozpoczynający się od liczby 590 oznacza, że owoce i warzywa pochodzą z Polski
- początek kodu: 400-440 oznacza, że produkty pochodzą z Niemiec
- 00-09 owoce i warzywa przybyły z USA
- 690-691 oznacza produkty z Chin
Co istotne liczby na kodzie oznaczają kraj pochodzenia dystrybutora, a nie miejsce gdzie produkt wyhodowano.
Jak czytać kod PLU?
- 4 liczby w kodzie, które rozpoczynają się od 3 lub 4 oznaczają, że owoce i warzywa są żywnością konwencjonalną, produkowaną na masową skalę. Taki kod PLU oznacza, że do uprawy używano pestycydów i nawozów sztucznych
- 5 cyfr w kodzie rozpoczynających się od cyfry 9 oznaczają, że owoce i warzywa pochodzą z upraw ekologicznych
- 5 cyfr w kodzie rozpoczynające się od '8′ mówią nam, że produkt jest zmodyfikowany genetycznie (GMO)