Spis treści
Przed nami Wielkanoc, święta podczas, których na stołach króluje żurek i barszcz biały. Obie te zupy wymagają użycia dobrej jakościowo kiełbasy. Jak wybrać najlepszą białą kiełbasę, która zachwyci gości podczas wielkanocnego śniadania?
Biała kiełbasa, to produkt, który możemy kupić przez cały rok. Jednak w okolicy świąt Wielkanocnych jej sprzedaż gwałtownie wzrasta. Nic w tym dziwnego, gdyż Wielkanoc kojarzy nam się właśnie z jajkami, żurkiem i aromatyczną kiełbasą, którą spożywamy w trakcie wielkanocnego śniadania. Jednak zanim udasz się na przedświąteczne zakupy, koniecznie poczytaj o tym na co zwrócić uwagę podczas wyboru białej kiełbasy.
Jak wybrać białą kiełbasę?
Oczywiście kupując białą kiełbasę, najważniejsze na co musimy zwrócić uwagę to jej skład. W kiełbasie powinno się znaleźć: tłuste mięso wieprzowe: boczek, łopatka czy podgardle i przyprawy tj. czosnek, majeranek, sól, pieprz. Całość powinna być zamknięta w naturalnym jelicie. Często znajdziemy w niej również konserwant. Jeśli jest to jeden konserwant, jest to akceptowalne, gdyż zapobiega on zepsuciu kiełbasy. Jeśli jednak konserwantów i ulepszaczy jest więcej, zrezygnujmy z zakupu takiej kiełbasy.
Biała kiełbasa- co poza składem?
A co poza składem powinno zwrócić naszą uwagę? Wybierając kiełbasę zwróćmy uwagę na jej kolor. Ciemniejszy kolor, świadczy o tym, że użyto w niej więcej mięsa, jaśniejszy oznacza większą zawartość tłuszczu. Dlatego też najlepiej wybierać kiełbasę o ciemniejszym zabarwieniu. Jeśli po ugotowaniu kiełbasa zmieni kolor i stanie się szara, nie martwmy się, gdyż jest to zjawisko naturalne.