Spis treści
W związku z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia, na naszych stołach pojawią się wypieki i dania wytrawne z bakaliami. Wśród bakalii nie może oczywiście zabraknąć orzechów włoskich. Te pysze i zdrowe superfoods mają wiele zalet, ale też jedną dużą wadę. Nasiona orzechów otoczone są gorzką, brązową skórką, którą bardzo ciężko jest usunąć. Na szczęście my znamy wiele patentów i dziś chcemy was przedstawić trik dzięki, któremu dowiecie się jak sobie poradzić z workiem orzechów do obrania. 1,2,3… jak szybko obrać orzechy włoskie?
Wszyscy doskonale wiemy o tym, że orzechy włoskie są bogactwem witamin i minerałów. Regularnie powinny je jeść osoby z problemami sercowo-naczyniowymi oraz osoby mające problem z zapamiętywaniem i koncentracją. W orzechach znajdziemy: żelazo, selen, magnez, polifenole i zdrowe kwasy tłuszczowe. Poza wieloma wartościami zdrowotnymi, orzechy mają również ciekawy smak, który świetnie współgra z daniami słodkimi jak i wytrawnymi. Dlatego też możemy je znaleźć w keksach, piernikach, ale też w sałatkach czy mięsnym farszu. Jednak, żeby tak się stało, musimy wcześniej pozbyć się gorzkiej skórki. Jak to zrobić?
![jak szybko obrać orzechy włoskie](https://coolinarny.pl/wp-content/uploads/2023/12/orzechy-1.jpg)
Jak szybko obrać orzechy włoskie?
Pierwszym sposobem jest blanszowanie. Wystarczy, że wrzucimy orzechy do wrzącej wody na ok. 2 minuty. Kiedy orzechy lekko ostygną (powinny być jeszcze ciepłe) skórka będzie miękka, a my z łatwością oddzielimy ją od nasiona. Drugim skutecznym sposobem jest wykorzystanie piekarnika. Orzechy należy rozmieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na około 15 minut do temperatury 200 st. C. Po tym czasie orzechy należy ostudzić i delikatnie potrzeć dłonią, aby skórka odpadła.