Spis treści
W związku z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia, na naszych stołach pojawią się wypieki i dania wytrawne z bakaliami. Wśród bakalii nie może oczywiście zabraknąć orzechów włoskich. Te pysze i zdrowe superfoods mają wiele zalet, ale też jedną dużą wadę. Nasiona orzechów otoczone są gorzką, brązową skórką, którą bardzo ciężko jest usunąć. Na szczęście my znamy wiele patentów i dziś chcemy was przedstawić trik dzięki, któremu dowiecie się jak sobie poradzić z workiem orzechów do obrania. 1,2,3… jak szybko obrać orzechy włoskie?
Wszyscy doskonale wiemy o tym, że orzechy włoskie są bogactwem witamin i minerałów. Regularnie powinny je jeść osoby z problemami sercowo-naczyniowymi oraz osoby mające problem z zapamiętywaniem i koncentracją. W orzechach znajdziemy: żelazo, selen, magnez, polifenole i zdrowe kwasy tłuszczowe. Poza wieloma wartościami zdrowotnymi, orzechy mają również ciekawy smak, który świetnie współgra z daniami słodkimi jak i wytrawnymi. Dlatego też możemy je znaleźć w keksach, piernikach, ale też w sałatkach czy mięsnym farszu. Jednak, żeby tak się stało, musimy wcześniej pozbyć się gorzkiej skórki. Jak to zrobić?
Jak szybko obrać orzechy włoskie?
Pierwszym sposobem jest blanszowanie. Wystarczy, że wrzucimy orzechy do wrzącej wody na ok. 2 minuty. Kiedy orzechy lekko ostygną (powinny być jeszcze ciepłe) skórka będzie miękka, a my z łatwością oddzielimy ją od nasiona. Drugim skutecznym sposobem jest wykorzystanie piekarnika. Orzechy należy rozmieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na około 15 minut do temperatury 200 st. C. Po tym czasie orzechy należy ostudzić i delikatnie potrzeć dłonią, aby skórka odpadła.