w

Główna wada jedzenia z puszki, o której nie masz pojęcia

Źródło: Viktoriia M1

Wielu z nas chętnie korzysta z gotowych produktów z puszki. Jednak czy jedzenie z puszki jest zdrowe i czy możemy jeść je bez żadnych ograniczeń. Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.

Owoce, warzywa, czy przeróżne dodatki do kanapek zapakowane w puszkach mają długą datę ważności. Są tańsze, niż ich świeże odpowiedniki, a dodatkowo z łatwością można je zabrać do pracy, w podróż służbową czy na wycieczkę. Wydawać by się mogło, że zalet takiej żywności jest bardzo dużo, niestety okazuje się, że tak pakowane jedzenie niesie za sobą pewne niebezpieczeństwo, które wyłania się w związku z nieprawidłowym przechowywaniem po otwarciu.

Czy jedzenie z puszki jest zdrowe?

Jeśli mowa o warzywach i owocach są one jak najbardziej zdrowe, jednak posiadają jedną dużą wadę. Jako że żywność pakowana puszkowo ma długa datę ważności, producenci dodają do niej albo dużą ilość cukru, albo innych nie do końca zdrowych konserwantów. Poza tym tego typu jedzenie sprawdza się jeśli zjemy je zaraz po otwarciu puszki, a nie jeśli umieścimy otwartą puszkę z lekko przymkniętym wieczkiem w lodówce. Dlaczego tak jest?

Dlaczego nie można przechowywać otwartych puszek w lodówce?

Puszka wykonana jest z metalu, który w kontakcie z powietrzem utlenia się i staje się niebezpieczny dla naszego zdrowia. Do jedzenia przechowywanego w otwartej puszcze przenikają toksyczne substancje m.in. cyna, która w dużych ilościach może powodować bóle żołądka czy biegunki. Dlatego też, jeśli nie zużyjemy całej zawartości puszki, powinniśmy ją przełożyć do słoika lub pojemnika z przykrywką. Drugą rzeczą o której musimy pamiętać, to to, aby przełożoną z puszki żywność spożyć w ciągu 2-3 dni po otwarciu, gdyż takie jedzenie w kontakcie z powietrzem znacznie szybciej się psuje.

  • Miniatura:
  • Źródło: Viktoriia M1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.