Spis treści
Buraki czerwone, czy ćwikłowe jak zwykło się je nazywać mają masę cennych właściwości dla naszego zdrowia. Niestety to tanie i dostępne przez cały rok warzywo nie cieszy się aż tak dużą popularnością jak powinno. Dlatego dziś chcemy odczarować buraki i zachęcić wszystkich do ich częstego jedzenia w ramach dbania o własne zdrowie.
Burak jako warzywa jest znany już od III w p.n.e., gdzie ceniony był już przez Babilończyków, Rzymian i Greków, którzy pracowali nad tym, aby zwiększyć rozmiar jego korzenia. Dopiero w XVI wieku we Włoszech udało się uzyskać buraki o zadowalającej wielkości, przypominającej dzisiejsze buraki. Od tej pory burak króluje w wielu kuchniach świata, gdzie znalazł wiele zastosowań kulinarnych. Buraki dodaje się do zup, sałatek, przetworów, mięs, win, ciast i napojów. I przygotowuje na różne sposoby: gotuje, piecze, kisi, marynuje i dusi, a także wyciska przygotowując zdrowe soki i smoothie.
Buraki czerwone – właściwości
Buraki mają masę cennych właściwości dla zdrowia. Czerwony barwnik buraka zwany betaniną, wraz z wit.: B1, C, aminokwasami i minerałami tj. żelazo, wapń, magnez i potas sprawiają, że buraki poleca się przy wielu schorzeniach, jako warzywo zapobiegające wielu chorobom cywilizacyjnym.
Wpływ buraków na zdrowie
Buraki są niskokaloryczne. W 100 g buraka znajdziemy jedynie 44 kcal. Niska kaloryczność i cenne właściwości dla zdrowia, sprawiają, że powinniśmy je jeść jak najczęściej. Oto lista chorób w których wskazane jest spożywanie buraków:
Choroby serca
Betaina i kwas foliowy zawarty w burakach obniżają poziom złego cholesterolu i homocysteiny, której nadmiar powoduje miażdżycę. Składniki odżywcze zawarte w burakach przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych.
Nadciśnienie
Buraki obniżają skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi.
Otyłość
Niska kaloryczność buraków sprawia, że są świetnym składnikiem wskazanym na diecie. Dodatkowo buraki są sycące i zawierają masę witamin, dzięki czemu w czasie odchudzania zapobiegniemy niedoborom składników odżywczych.
Choroby układu krwionośnego
Buraki znane są z tego, że zapobiegają anemii i wspierają leczenie białaczki.
Choroby nowotworowe
Betanina to silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki. Te natomiast przyczyniają się do rozwoju niektórych nowotworów, głównie pęcherza i przewodu pokarmowego. Dlatego też buraki polecane są jako profilaktyka nowotworowa, ale też jako pomoc po chemioterapii.
Menopauza
Buraki w okresie przekwitania zmniejszają ryzyko osteoporozy, zmniejszają ciśnienie krwi i łagodzą uderzenia gorąca.
Choroby wirusowe
Sok z buraka wzmacnia odporność, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na choroby wirusowe i bakteryjne. Dodatkowo sok z buraka w trakcie infekcji działa wykrztuśnie i przyspiesza leczenie.
Problemy z pamięcią i koncentracją
Naturalne azotyny z buraka zwiększają przepływ krwi w płatach czołowych mózgu, dzięki czemu możemy zapobiec lub opóźnić proces demencji.