Spis treści
Jak zrobić idealne jajko w koszulce, które rozpłynie się dopiero po przekrojeniu, a nie w trakcie gotowania? Okazuje się, że przygotowanie tego jajka jest banalnie proste o ile znasz najważniejsze zasady.
Jajko w koszulce podawane jest w najlepszych restauracjach w przeróżnych formach. Jako przystawka na grzankach, jako dodatek do obiadu, lub sałatki, a nawet jako dodatek do zupy, np. do nowoczesnej formy żurku. Możliwości jest wiele, a szefowie kuchni do perfekcji opanowali proces jego przygotowania. Jak jednak poradzić sobie samemu w domowym zaciszu?
Jak zrobić jajka w koszulce?
Jajko w koszule potrafi przysporzyć wiele problemów, jeśli nie do końca wiemy o jakich zasadach należy pamiętać. Po pierwsze pamiętajmy o tym, że wybrać świeże jajka, które ma gęstsze białko, niż powiedzmy jajko tygodniowe. Białko świeżego jajka szybciej ścina się w kontakcie z wodą i ma idealny kształt. Drugą ważną kwestią jest temperatura wody. Jeśli woda będzie zbyt zimna jajko rozleje się w wodzie, jeśli zbyt intensywnie wrząca- jajko zacznie się pienić zanim zdąży się ściąć. Idealna temp. wody to ta tuż przed momentem wrzenia.
Jak umieścić jajko w wodzie?
Pamiętaj o tym, aby nigdy nie wbijać jajka bezpośrednio do wody. Najlepiej rozbić je do małej miseczki i mieszając wodę z miseczki przelać je do garnka. Przy wyciąganiu z wody, najlepiej użyć łyżki cedzakowej, a ewentualne nitki obciąć nożyczkami.
Jak długo gotować jajka w koszulce?
Czas gotowania zależy od tego jaki efekt chcemy uzyskać. I tak:
- płynne żółtko i półpłynne białko – 2 min
- płynne żółtko i ścięte białko – 3 minuty
- częściowo płynne żółtko i ścięte białko – 4 minuty