Spis treści
Intensywna w smaku, kremowa i sycąca – taka właśnie jest zupa z pora. Ma niezwykle intensywny aromat, a wszystko za sprawą dwóch ziół – majeranku i tymianku. Warto spróbować – myślimy, że będziesz zadowolony.
Zupa krem z pora
Sposób przygotowania
- Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Pora płuczemy i kroimy na talarki. Cebulę obieramy z łupy i kroimy w kostkę.
- W garnku z grubym dnem podsmażamy cebulę i pora. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez 5 minut.
- Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 30 minut.
- Całość blendujemy i podajemy z kleksem śmietany.
Składniki
na 4 porcje
- 1 litr bulion drobiowy (lub warzywny)
- 3 łyżki masło
- por (biała część)
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- ¼ łyżeczka tymianek
- ¼ łyżeczka majeranek
- 1 liść laurowy
- 2 ziarno ziele angielskie
- ½ łyżeczka sól
- pieprz
Koniecznie spróbuj innych przepisów na naszej stronie. Znajdziesz m.in. przepis na botwinkę, lub słynny zielony chłodnik Makłowicza.
Jeden komentarz