w

Francuska zupa krem z pora. Ważne są dwie przyprawy

Intensywna w smaku, kremowa i sycąca – taka właśnie jest zupa z pora. Ma niezwykle intensywny aromat, a wszystko za sprawą dwóch ziół – majeranku i tymianku. Warto spróbować – myślimy, że będziesz zadowolony.

Zupa krem z pora

Francuską zupę robi się z pora i ziemniaków, na wywarze drobiowym z dodatkiem cebuli. Nie ma zasady co do temperatury z jaką trzeba podawać zupę, zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje wyśmienicie.
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Pora płuczemy i kroimy na talarki. Cebulę obieramy z łupy i kroimy w kostkę.
  • W garnku z grubym dnem podsmażamy cebulę i pora. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez 5 minut.
  • Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 30 minut.
  • Całość blendujemy i podajemy z kleksem śmietany.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Koniecznie spróbuj innych przepisów na naszej stronie. Znajdziesz m.in. przepis na botwinkę, lub słynny zielony chłodnik Makłowicza.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli