w ,

Zielony chłodnik Roberta Makłowicza na upalne dni!

Podczas upałów nasz apetyt maleje, pijemy o wiele więcej płynów, które uzupełniają brak wody w organizmie. W tym czasie warto wprowadzić do naszej diety zupy, które pomagają zaspokoić zapotrzebowanie na wodę. Chłodnik to zimna zupa, która nie wymaga gotowania. Robi się ją ze świeżych warzy i liści roślin np.: czosnku niedźwiedziego, botwinki, szpinaku. Propozycja Makłowicza jest niezwykle orzeźwiająca, gdyż zawiera kwaskowaty szczaw oraz sok z cytryny. Musisz znać ten przepis!
Sponsorowane
Czas całkowity 20 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Młode ziemniaczki gotujemy, a następni dodajmy sporą ilość masła i koperku.
  • Myjemy szczaw, czosnek przeciskamy przez praskę i przekładamy razem na patelnię. Dolewamy ocet i wodę, po chwili wsypujemy cukier i sól.
  • Warzywa gotujemy pod przykryciem. Następnie przekładamy szczaw i czosnek do przestudzenia.
  • Siekamy szczypiorek, rzodkiewkę i koperek, wszystkie warzywa umieszczamy w misce.
  • Do warzyw dodajemy kefir i jogurt naturalny. Podajemy z gotowanym jajkiem i ziemniaczkami, skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Chłodnik Roberta Makłowicza
Na porcję przypada:
Kalorie
211.6
Tłuszcze
 
9.1
g
14
%
Węglowodany
 
21
g
7
%
Błonnik
 
2.1
g
9
%
Białka
 
11.8
g
24
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    3 komentarzy