w

Nieodłączny element lata – chłodnik z botwinki

Różowa zupa która gasi pragnienie i napełnia nasz brzuch? Botwinka. Każdy na pewno zgadł, gdyż to właśnie ona ratuje nam skórę w takie dni jak dziś. Jest prosta w wykonaniu, a jej smak jest znacznie delikatniejszy niż tradycyjnego czerwonego barszczu. Podawaliśmy już przepis na chłodnik Makłowicza, teraz pora na botwinkę.

Najlepszy i sprawdzony przepis na botwinkę. Idealna na obiad z rodziną. Możesz podawać ją z gotowanym jajkiem lub solo.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 50 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 30 minuty
1 godzina
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Botwinkę płuczemy i kroimy na drobne kawałki. Buraki obieramy i kromy w plasterki. Resztę warzyw ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki gotujemy osobno.
  • Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do wystudzenia i dodajemy ziemniaki. Zupę zakwaszamy zakwasem buraczanym lub cytryną.
  • Chłodnik zabielamy jogurtem z paroma łyżkami wywaru. Dodajemy sól i pieprz, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy zimne, obficie posypane koprem i jajkiem na twardo.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Botwinka
Na porcję przypada:
Kalorie
354.8
Tłuszcze
 
2.7
g
4
%
Węglowodany
 
73.5
g
25
%
Błonnik
 
6.8
g
28
%
Białka
 
10.1
g
20
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    2 komentarzy