Spis treści
Barszcz ukraiński to aromatyczna zupa pełna warzyw, które mimo gotowania są sprężyste i doskonale je czuć. Przygotowanie takiego dania może wydawać się skomplikowane, ale wystarczy mieć kilka dobrych bazowych produktów. Głównym nośnikiem smaku (poza warzywami!) jest aromatyczny rosół.
Jeśli miałabym wybierać między barszczem czerwonym a ukraińskim, bezapelacyjnie wybrałabym ten drugi. Jest znacznie bardziej treściwy — jedna miska może zaspokoić nawet największy głód. Zupa jest mocno kwaskowata, więc nie posmakuje fanom delikatnych wywarów. Kolejnym przebijającym aromatem jest czosnek, którego dodajemy naprawdę sporo, lecz można to dostosować do swoich preferencji. Pamiętaj, by nie przesadzać w żadną stronę — w końcu to nie zupa czosnkowa.
![Barszcz ukraiński](https://coolinarny.pl/wp-content/uploads/2023/05/Kopia-mini-3.png)
Barszcz Ukraiński może być modyfikowany na różne sposoby!
W tym daniu najważniejsze jest to, by dodawać produkty w odpowiednim czasie gotowania. Rozmiękłe jarzyny czy kapusta mogą stać się nieprzyjemną breją, bez kształtu i konkretnego smaku. Przyprawy potrzebują czasu na uwolnienie całej esencji, więc te dodajemy na samym początku gotowania.
Barszcz Ukraiński
Składniki
na 6 porcji
- 1,5 łyżka masło
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/3 seler
- 2 burak czerwony
- 1,5 l bulion (mięsny)
- 1/4 kapusta włoska
- 1 puszka fasola
- 2 ząbek czosnek
- 2 liść laurowy
- 2 ziarna ziele angielskie
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/2 puszka pomidory z puszki
- 1 łyżka sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Cebule siekamy na drobną kostkę i podsmażmy na maśle w garnku z grubym dnem, aż będzie szklista. Marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce, a następnie dorzucamy do szklistej cebuli. Podsmażamy warzywa przez 3 minuty.
- Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy buraki bulionem i podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Kapustę włoską szatkujemy, fasolę odcedzamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dorzucamy wszystko do zupy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut po przykryciem.
- 5 minut przed końcem gotowania dorzucamy pomidory i odrobinę soku z cytryny.
- Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami i kleksem ze śmietany.
Barszcz ukraiński to jedna z najpopularniejszych zup na południu Polski. Sławą przebija go jedynie grochówka, którą kojarzymy głównie z wojskiem i sycącym posiłkiem po wielu godzinach służby.
Barszcz najlepiej smakuje po kilku godzinach od ugotowania, gdy wszystkie składniki dobrze się przegryzą i stanie się bardziej esencjonalny. Warto o tym pamiętać, gdy robimy go na jakąś specjalną okazję.