w ,

Zupa chrzanowa to kuzynka dobrze znanego żurku. Zrób ją w ten sposób, a nie pożałujesz

Zupa chrzanowa
cegli, Getty Images

Zupa chrzanowa może być podawana zamiennie z żurkiem na wielkanocnym śniadaniu. Jest idealna dla osób, które lubią intensywny smak chrzanu i nie boją się ostrości. Jeśli nie jesteś w tej grupie, raczej odradzamy przygotowania tej zupy — może być dla was zbyt mocna w smaku.

Chrzan zyskuje największą popularność w okresie świąt Wielkanocnych, w końcu dodaje się go do wielu dań na świątecznym stole — u mnie w domu zawsze dorzucano go do żurku, by przybrał nieco na intensywności. W ostatnich latach to ja przejęłam rolę przygotowania zupy i zrobiłam coś prosto od serca dla moich bliskich. Jest rozgrzewająca i sycąca, a jej smak jest wręcz elektryzujący.

Zupa chrzanowa
tarty chrzan/ fot. DebbiSmironff, Getty Images Signature

Idealna zupa chrzanowa!

Zupa chrzanowa jest na bazie dobrego wywaru mięsnego, który gwarantuje głębie smaku i coś więcej niż intensywny smak chrzanu. Możesz wykorzystać niedzielny rosół lub przygotować oddzielny wywar na bazie żeberek i korpusu z kurczaka.

Zupa chrzanowa

Zupa idealna na okres jesienno-zimowy, gdy za oknem nieprzyjemna aura a my marzymy jedynie o gorącej kąpieli i ciepłym kocyku.
Czas całkowity 45 min.
Czas gotowania 45 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Cebulę pokrój na drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i podsmaż cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka dolej bulion mięsny. Całość zagotuj na średnim ogniu.
  • Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, dorzuć do wywaru i gotuj, aż będą miękkie.
  • Białą kiełbasę pokrój w kawałki i dorzuć do zupy. Dorzuć przyprawy i gotuj przez ok. 20 minut. Na średnim ogniu.
  • Na sam koniec dorzuć chrzan. Odlej pół szklanki wywaru i zahartuj śmietanę. Dolej zawartość szklanki do zupy i wymieszaj.
  • Podawaj z jajkiem, twarogiem i chlebem żytnim.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Jesteś fanką tradycyjnego żurku? Sprawdź jak przygotować idealny zakwas do zupy. Raz go spróbujesz, a już nigdy nie kupisz tego ze sklepu. Nie zwlekaj, zakwas potrzebuje kilku dni by stać sie idealnie aromatyczny!

Inne przepisy na naszym serwisie:

  • Miniatura:
  • cegli, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli