Spis treści
Zupa chrzanowa może być podawana zamiennie z żurkiem na wielkanocnym śniadaniu. Jest idealna dla osób, które lubią intensywny smak chrzanu i nie boją się ostrości. Jeśli nie jesteś w tej grupie, raczej odradzamy przygotowania tej zupy — może być dla was zbyt mocna w smaku.
Chrzan zyskuje największą popularność w okresie świąt Wielkanocnych, w końcu dodaje się go do wielu dań na świątecznym stole — u mnie w domu zawsze dorzucano go do żurku, by przybrał nieco na intensywności. W ostatnich latach to ja przejęłam rolę przygotowania zupy i zrobiłam coś prosto od serca dla moich bliskich. Jest rozgrzewająca i sycąca, a jej smak jest wręcz elektryzujący.

Idealna zupa chrzanowa!
Zupa chrzanowa jest na bazie dobrego wywaru mięsnego, który gwarantuje głębie smaku i coś więcej niż intensywny smak chrzanu. Możesz wykorzystać niedzielny rosół lub przygotować oddzielny wywar na bazie żeberek i korpusu z kurczaka.
Zupa chrzanowa
Składniki
na porcji
Dodatki
Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój na drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i podsmaż cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Do garnka dolej bulion mięsny. Całość zagotuj na średnim ogniu.
- Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, dorzuć do wywaru i gotuj, aż będą miękkie.
- Białą kiełbasę pokrój w kawałki i dorzuć do zupy. Dorzuć przyprawy i gotuj przez ok. 20 minut. Na średnim ogniu.
- Na sam koniec dorzuć chrzan. Odlej pół szklanki wywaru i zahartuj śmietanę. Dolej zawartość szklanki do zupy i wymieszaj.
- Podawaj z jajkiem, twarogiem i chlebem żytnim.
Wartości odżywcze
Jesteś fanką tradycyjnego żurku? Sprawdź jak przygotować idealny zakwas do zupy. Raz go spróbujesz, a już nigdy nie kupisz tego ze sklepu. Nie zwlekaj, zakwas potrzebuje kilku dni by stać sie idealnie aromatyczny!
Inne przepisy na naszym serwisie:
- Żurek Anny Lewandowskiej nie zawiera grama mąki. Jak go zrobić?
- Z tym przepisem wielkanocny mazurek uda się za każdym razem
Jeden komentarz