Czy wiesz, co to jest woda ryżowa? Pozyskujemy ją w trakcie płukania ziarenek ryżu. Mętny płyn to nic innego jak woda ze skrobią, która ma wiele właściwości, nie tylko spożywcze! Sprawdź, jak możesz ją wykorzystać w kuchni.
Jeśli bierzesz się za gotowanie ryżu, musisz go pierwsze wypłukać, by pozbyć się nadmiaru skrobi, która ma właściwości zagęszczające, a w konsekwencji skleja nam ziarenka ryżu w jednolitą papkę. Pozbywamy się nadmiaru skrobi, by nasz produkt miał lepszą konsystencję, ale tym samym możemy ją ponownie wykorzystać.
Woda ryżowa jest bogata w minerały: krzem, magnez, fosfor i żelazo. Można ją pić jako suplement diety, ale da się również wykorzystać ją w codziennych porządkach. Osad ma właściwości ścierające i można ją wykorzystać do usuwania rdzy i osadu z kamienia. Jeśli masz problem z kamieniem w kabinie prysznicowej, możesz wymyć szkło powstałą mieszanką. Najlepiej sprawdzi się woda z białego ryżu, brązowy ryż odda mniej skrobi i będzie mniej skuteczny.
Naturalny preparat ma kwaśne pH, więc nie powinno się go stosować w przypadku naturalnych powierzchni jak kamień czy drewno. Mogą negatywnie zareagować na substancję i zmienić kolor czy fakturę.
Jeśli zostanie Ci trochę wody ryżowej, możesz podlać rośliny doniczkowe w swoim domu. Rozwodnij skrobię i podlej rośliny w obfitej ilości.
Jeden komentarz