w

Woda ryżowa nie powinna lądować w zlewie. Jest bardzo cenna w codziennych porządkach

Woda ryżowa
pixelshot

Czy wiesz, co to jest woda ryżowa? Pozyskujemy ją w trakcie płukania ziarenek ryżu. Mętny płyn to nic innego jak woda ze skrobią, która ma wiele właściwości, nie tylko spożywcze! Sprawdź, jak możesz ją wykorzystać w kuchni.

Jeśli bierzesz się za gotowanie ryżu, musisz go pierwsze wypłukać, by pozbyć się nadmiaru skrobi, która ma właściwości zagęszczające, a w konsekwencji skleja nam ziarenka ryżu w jednolitą papkę. Pozbywamy się nadmiaru skrobi, by nasz produkt miał lepszą konsystencję, ale tym samym możemy ją ponownie wykorzystać.

Woda ryżowa
woda z ryżu/ fot. pixelshot

Woda ryżowa jest bogata w minerały: krzem, magnez, fosfor i żelazo. Można ją pić jako suplement diety, ale da się również wykorzystać ją w codziennych porządkach. Osad ma właściwości ścierające i można ją wykorzystać do usuwania rdzy i osadu z kamienia. Jeśli masz problem z kamieniem w kabinie prysznicowej, możesz wymyć szkło powstałą mieszanką. Najlepiej sprawdzi się woda z białego ryżu, brązowy ryż odda mniej skrobi i będzie mniej skuteczny.

Naturalny preparat ma kwaśne pH, więc nie powinno się go stosować w przypadku naturalnych powierzchni jak kamień czy drewno. Mogą negatywnie zareagować na substancję i zmienić kolor czy fakturę.

Jeśli zostanie Ci trochę wody ryżowej, możesz podlać rośliny doniczkowe w swoim domu. Rozwodnij skrobię i podlej rośliny w obfitej ilości.

  • Miniatura:
  • pixelshot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli