w ,

Domowe ciasto ryżowe zachwyca smakiem. Wiemy, jak je zrobić

ciasto ryżowe
nmapower, pixabay

Pomysłów na domowe wypieki nigdy za wiele. Dziś mamy dla Ciebie genialny patent na ciasto ryżowe. To będzie prawdziwy hit!

Kiedy sprobujesz kawałek dzisiejszego deseru, po prostu zaniemówisz. A wszystko to za sprawą genialnej kombinacji smakowej, w której zakochasz się w mgnieniu oka. Skąd to wiem? Z własnego doświadczenia. Wystarczyła dosłownie jedna degustacja, aby dzisiejszy przepis na stałe zadomowił się w moim menu. I coś mi mówi, że z Tobą będzie podobnie!

Jak zrobić ciasto ryżowe?

Wiem, że początkowo hasło „ciasto ryżowe” może brzmieć wręcz absurdalnie. Bo ciężko wyobrazić sobie ciasto na bazie ryżu. Po prostu takie połączenie nie jest zbyt popularne, dlatego w pierwszej chwili brzmi wręcz „egzotycznie”. Podobnie uważał mój mąż, który widząc mnie w kuchni przy pracy nad ryżowym wypiekiem, kręcił tylko głową i powtarzał: „to nie może być dobre”. Szybko jednak zmienił zdanie. Wystarczył jeden kawałek domowego ciasta, aby go przekonać do nowej kombinacji smakowej.

Do przygotowania ciasta na bazie ryżu będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Są to podstawowe produkty, dlatego na pewno masz je w swojej kuchni. Oczywiście przepis ten możesz ciągle udoskonalać i dodawać do niego ulubione dodatki. Moja znajoma dodaje np. suszone rodzynki i bardzo chwali sobie takie połączenie. Słyszałam również o miksie z orzechami, a nawet pomarańczą. Jak sama więc widzisz, możliwości jest naprawdę wiele. Tym samym nuda w kuchni z pewnością Ci nie nie grozi.

Ciasto ryżowe

Wystarczy zaledwie kilka składników i trochę wolnego czasu, aby wyczarować pyszne ciacho na bazie ryżu!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 25 min.
Pieczenie: 35 min.

Składniki

na 9 porcji

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Na początek gotujemy ryż w mleku. Do garnka dodajemy również 100 g cukru.
  • Po ugotowaniu, ryż należy ostudzić.
  • W międzyczasie oddzielamy białka od żółtek.
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • Do ugotowanego ryżu dodajemy żółtka, cynamon, płatki migdałów, wiórka kokosowe i pozostałą część cukru,
  • Po połączeniu wszystkich składników, dodajemy na koniec wcześniej ubite białka. Pamiętaj, aby zrobić to powoli i ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury ubitych białek.
  • Powstały miks przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  • Piekarnik ma pracować przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
ciasto ryżowe
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

I to wszystko. Teraz już wiesz, jak w szybki i prosty sposób, zaledwie z kilku składników zrobić ciekawy deser. Takie ciacho na pewno zrobi furorę w każdym domu!

Zobacz także: Zrobiłaś za dużo naleśników? Możesz je zamrozić, ale pierwsze sprawdź, jak to zrobić by się nie posklejały!

  • Miniatura:
  • nmapower, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani