w

Wątróbka z grilla. Będzie konkurencją dla karkówki

Wątróbka z grilla? Wielu powie, że to szaleństwo, ale prawda jest taka, że na grillu można upiec absolutnie wszystko, więc czemu by nie wątróbkę? Jeśli ją odpowiednio zamarynujesz, będzie pysznym kąskiem i może konkurować z najlepszym grillowym daniem – karkówką!

Inne przysmaki z grilla:

Pewnie znasz wątróbkę jedynie w duszonej wersji, taką z sosem i cebulką. Ta z grilla jest równie soczysta i miękka, a dymny aromat jedynie podkręci smak. Jak to na grillu bywa, najważniejszym składnikiem jest marynata. W tym przepisie bardzo istotne jest dodanie soku z cytryny, który zmiękczy włókna wątróbki i sprawi, że będzie rozpływać się w ustach.
Sponsorowane
Czas całkowity 50 minuty
Czas przygotowywania 40 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Wątróbkę umyj, oczyść i osusz.
  • Przygotuj marynatę do mięsa: przez praskę przeciśnij czosnek i wrzuć go do miski, dolej oliwy, soku z cytryny, dosyp paprykę, sól i pieprz.
  • Wątróbkę natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw na 20 min by się ogrzała i wrzuć na ruszt. Kontroluj pieczenie wątróbki. Możesz przygotować dodatkową cebulkę na patelni i polać nią gotową wątróbkę.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Wątróbka z grilla
Na porcję przypada:
Kalorie
306.2
Tłuszcze
 
19
g
29
%
Węglowodany
 
2.4
g
1
%
Błonnik
 
0.1
g
0
%
Białka
 
29.8
g
60
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz