Spis treści
Wątróbka z grilla? Wielu powie, że to szaleństwo, ale prawda jest taka, że na grillu można upiec absolutnie wszystko, więc czemu by nie wątróbkę? Jeśli ją odpowiednio zamarynujesz, będzie pysznym kąskiem i może konkurować z najlepszym grillowym daniem – karkówką!
Inne przysmaki z grilla:
Wątróbka z grilla
Sposób przygotowania
- Wątróbkę umyj, oczyść i osusz.
- Przygotuj marynatę do mięsa: przez praskę przeciśnij czosnek i wrzuć go do miski, dolej oliwy, soku z cytryny, dosyp paprykę, sól i pieprz.
- Wątróbkę natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw na 20 min by się ogrzała i wrzuć na ruszt. Kontroluj pieczenie wątróbki. Możesz przygotować dodatkową cebulkę na patelni i polać nią gotową wątróbkę.
Składniki
na porcje
- 700 g wątróbka drobiowa
- cebula
- łyżka oliwa z oliwek
- natka pietruszka (do posypania)
- 4 ząbek czosnek
- ½ łyżeczka papryka słodka mielona
- sól (pieprz)
- 3 łyżka oliwa z oliwek
- łyżeczka sok z cytryny
Jeden komentarz