Spis treści
Soczyste żeberka, które same odchodzą od kości, a na dodatek są polane ciemnym sosem BBQ – mamy na nie przepis! Wystarczy kilka składników i odrobina chęci!
Żeberka BBQ
Sposób przygotowania
- Żeberka umyj, osusz, oczyść i oprósz solą.
- Przeciśnij czosnek przez praskę i umieść w rondelku, dolej wodę, ocet, wsyp cukier, paprykę wędzoną, słodką i ostrą. Na końcu dolej oliwę i podgrzewaj około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Natrzyj żeberka sosem i grilluj na tacce lub w foli aluminiowej. Mięso piecze się około 2 godziny.
Składniki
na 4 porcje
- 400 g żeberka
- sól
- 4 łyżka oliwa z oliwek
- 4 ząbek czosnek
- 1/4 szklanka woda
- 1 łyżka papryka słodka mielona
- szczypta papryka wędzona
- szczypta papryka ostra mielona
- 1/4 szklanka ocet winny
- 1/3 szklanka cukier trzcinowy
Jeden komentarz