w

Ruskie z ekstra dodatkiem. Mała zmiana, a smak o wiele lepszy

Ruskie z dodatkiem
daffodilred, Getty Images

Nie ma chyba wątpliwości, że pierogi ruskie są nie do podrobienia, a ich smak często śni się po nocach. Jeśli wciąż je robisz, ale brakuje Ci w nich jakiegoś elementu, który stanowiłby kropkę nad „i”, mamy dla Ciebie propozycję. Być może w twoim farszu brakuje mięsnego elementu? Co powiesz na podsmażany boczek?

Osoby, które nadwyraz kochają mięso, mogą czuć, że w pierogach ruskich czegoś brakuje. Aby zachować balans między tradycyjnym serowym farszem, a typowo mięsnym, warto połączyć jedno i drugie. Ruskie z dodatkiem boczku z pewnością Ci posmakują.

Pierogi ruskie z boczkiem

Dasz się skusić na takie pierogi? Niby tradycyjne ruskie, ale dodatek w postaci boczku, robi dużą różnicę.
Czas całkowity 1 godz. 40 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 30 min.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 10 porcji

Ciasto

Farsz

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Następnie dolej olej i odrobinę ciepłej wody. Zagnieć i ponownie dolej wody. Całość zagnieć na miękkie i elastyczne ciasto. Nakryj ścierka i ostaw na bok.
  • Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj drobno pokrojony boczek i chwilę podsmażaj, aż cebula będzie rumiana.
  • W maszynce do mięsa zmiel twaróg razem z ziemniakami, dodaj cebulę z boczkiem, sól i pieprz. Możesz wyrobić masę rękoma, będzie lepsza.
  • Ciasto na pierogi podziel na dwie części, jedną rozwałkuj na cienki placek. Wytnij kółka, napełnij je farszem i sklej brzegi. Zużyj całe ciasto i farsz.
  • W garnku ugotuj osoloną wodę i wrzucaj pierogi partiami. Kiedy wypłyną, możesz je odłowić.
  • Podawaj na ciepło z okrasą z masła.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Pierogi ruskie z dodatkiem boczku to strzał w 10! Musisz je koniecznie przygotować, ale pamiętaj, żeby kupić mięso dobrej jakości. Dobrze, jeśli ma w sobie sporo tłuszczu, ten wytopi się na patelni i doda jeszcze więcej smaku całemu daniu.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • daffodilred, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli