Spis treści
Nie ma chyba wątpliwości, że pierogi ruskie są nie do podrobienia, a ich smak często śni się po nocach. Jeśli wciąż je robisz, ale brakuje Ci w nich jakiegoś elementu, który stanowiłby kropkę nad „i”, mamy dla Ciebie propozycję. Być może w twoim farszu brakuje mięsnego elementu? Co powiesz na podsmażany boczek?
Osoby, które nadwyraz kochają mięso, mogą czuć, że w pierogach ruskich czegoś brakuje. Aby zachować balans między tradycyjnym serowym farszem, a typowo mięsnym, warto połączyć jedno i drugie. Ruskie z dodatkiem boczku z pewnością Ci posmakują.
Pierogi ruskie z boczkiem
Składniki
na 10 porcji
Ciasto
- 500 g mąka pszenna
- 1 łyżka olej
- 1 szklanka woda (letnia )
- 1 szczypta sól
Farsz
- 500 g twaróg półtłusty
- 300 g ziemniaki (ugotowane )
- 1 cebula
- 1 plaster wędzony boczek (ma być to grubszy kawałek boczku)
- sól
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Następnie dolej olej i odrobinę ciepłej wody. Zagnieć i ponownie dolej wody. Całość zagnieć na miękkie i elastyczne ciasto. Nakryj ścierka i ostaw na bok.
- Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj drobno pokrojony boczek i chwilę podsmażaj, aż cebula będzie rumiana.
- W maszynce do mięsa zmiel twaróg razem z ziemniakami, dodaj cebulę z boczkiem, sól i pieprz. Możesz wyrobić masę rękoma, będzie lepsza.
- Ciasto na pierogi podziel na dwie części, jedną rozwałkuj na cienki placek. Wytnij kółka, napełnij je farszem i sklej brzegi. Zużyj całe ciasto i farsz.
- W garnku ugotuj osoloną wodę i wrzucaj pierogi partiami. Kiedy wypłyną, możesz je odłowić.
- Podawaj na ciepło z okrasą z masła.
Pierogi ruskie z dodatkiem boczku to strzał w 10! Musisz je koniecznie przygotować, ale pamiętaj, żeby kupić mięso dobrej jakości. Dobrze, jeśli ma w sobie sporo tłuszczu, ten wytopi się na patelni i doda jeszcze więcej smaku całemu daniu.
Zobacz także: