w

Po co lepić pierogi ruskie, kiedy można je zrolować? To będzie hit

pierogi
millermountainman, Getty Images/izzzy71, Getty Images

Do tej pory lepiłaś pierogi ruskie w tradycyjny sposób? Jak się okazuje, istnieje zupełnie inna metoda, dzięki której przygotujesz pyszne danie w mgnieniu oka! Co więcej, cieszy się coraz większą popularnością.

Nie ma co ukrywać, że przygotowanie domowych pierogów wymaga sporego nakładu pracy i czasu. Po pierwsze trzeba przygotować pyszny farsz. Po drugie jest jeszcze cała procedura przygotowania ciasta, a jesteśmy dopiero w połowie. Trzeba przecież jeszcze wyciąć kółka z ciasta, nafaszerować je i ulepić pierożki. No i na koniec przecież musimy jeszcze je ugotować i podać z omastą, śmietaną lub skwarkami.

Tak, ten proces jest bardzo wymagający, dlatego przydałoby się nam tutaj jakieś ułatwienie. Takie rozwiązanie, które jednocześnie przyśpieszyłoby całą procedurę. I tak się składa, że mam coś takiego! Zabieramy się do pracy!

domowe pierogi
Domowej roboty pierogi/źródło: Polina Tankilevitch, Pexels

Rolowane pierogi ruskie – jak je zrobić?

Aby przyśpieszyć proces przygotowania pierogów, wyeliminujemy proces wykrajania kółek oraz lepienia pierogów. Zamiast tego, przy pomocy wałka tworzymy z ciasta duży i cienki placek. Następnie rozprowadzamy na nim warstwę wcześniej przygotowanego farszu. Pamiętaj, aby zostawić przy końcu ciasta i po bokach kilka centymetrów wolnej przestrzeni.

Teraz wystarczy, że zwiniesz ciasto w rulon. Dzięki temu, że na końcu i bokach zostawiłeś trochę wolnej przestrzeni, całe zadanie będzie o wiele prostsze. Wolne ciasto skutecznie zabezpieczy farsz przed wypadnięciem.

Tak przygotowaną roladę umieść na czystej i nawilżonej wodą ściereczce kuchennej. Następnie dokładnie zawiń w nią roladę pierogową. Końcówki zabezpiecz przy pomocy nici kuchennej.

Na koniec umieść roladę w szerokim garnku, po czym gotuj we wrzącej i osolonej wodzie ok. 25 minut. Po wyjęciu z wrzątku, rozpakuj roladę i pokrój ją w plastry. I pierogi w nowym wydaniu są już gotowe. Serwuj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Zobacz także: Dziadowska zupa z tego, co akurat masz pod ręką. Na koniec miesiąca jak znalazł!

  • Miniatura:
  • millermountainman, Getty Images/izzzy71, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani