Do tej pory lepiłaś pierogi ruskie w tradycyjny sposób? Jak się okazuje, istnieje zupełnie inna metoda, dzięki której przygotujesz pyszne danie w mgnieniu oka! Co więcej, cieszy się coraz większą popularnością.
Nie ma co ukrywać, że przygotowanie domowych pierogów wymaga sporego nakładu pracy i czasu. Po pierwsze trzeba przygotować pyszny farsz. Po drugie jest jeszcze cała procedura przygotowania ciasta, a jesteśmy dopiero w połowie. Trzeba przecież jeszcze wyciąć kółka z ciasta, nafaszerować je i ulepić pierożki. No i na koniec przecież musimy jeszcze je ugotować i podać z omastą, śmietaną lub skwarkami.
Tak, ten proces jest bardzo wymagający, dlatego przydałoby się nam tutaj jakieś ułatwienie. Takie rozwiązanie, które jednocześnie przyśpieszyłoby całą procedurę. I tak się składa, że mam coś takiego! Zabieramy się do pracy!

Rolowane pierogi ruskie – jak je zrobić?
Aby przyśpieszyć proces przygotowania pierogów, wyeliminujemy proces wykrajania kółek oraz lepienia pierogów. Zamiast tego, przy pomocy wałka tworzymy z ciasta duży i cienki placek. Następnie rozprowadzamy na nim warstwę wcześniej przygotowanego farszu. Pamiętaj, aby zostawić przy końcu ciasta i po bokach kilka centymetrów wolnej przestrzeni.
Teraz wystarczy, że zwiniesz ciasto w rulon. Dzięki temu, że na końcu i bokach zostawiłeś trochę wolnej przestrzeni, całe zadanie będzie o wiele prostsze. Wolne ciasto skutecznie zabezpieczy farsz przed wypadnięciem.
Tak przygotowaną roladę umieść na czystej i nawilżonej wodą ściereczce kuchennej. Następnie dokładnie zawiń w nią roladę pierogową. Końcówki zabezpiecz przy pomocy nici kuchennej.
Na koniec umieść roladę w szerokim garnku, po czym gotuj we wrzącej i osolonej wodzie ok. 25 minut. Po wyjęciu z wrzątku, rozpakuj roladę i pokrój ją w plastry. I pierogi w nowym wydaniu są już gotowe. Serwuj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Zobacz także: Dziadowska zupa z tego, co akurat masz pod ręką. Na koniec miesiąca jak znalazł!
Jeden komentarz