w

Pieczony boczek z przyprawami. Zawsze znika pierwszy ze stołu

Pieczony boczek
Pavel Vozmischew, Getty Images

Pieczony boczek to jedna z wędlin na zimnej płycie, która jest obowiązkowym elementem każdego polskiego domu. Każdy może dobrać sobie kilka plasterków wędliny do sałatki czy galaretki drobiowej. Aby zimna płyta była kompletna, koniecznie muszą się na niej znaleźć boczek, kiełbasa i różne rodzaje wędliny. Zamiast kupować gotowy boczek, możesz go upiec w domu z dodatkiem ulubionych przypraw. Natrzesz mięso, a reszta zrobi się praktycznie sama!

Czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego wędlina w sklepie ma termin przydatności sięgający nawet kilku miesięcy? Otóż mięso faszeruje się konserwantami, które mają za zadanie maksymalnie wydłużyć czas przydatności do spożycia. Chyba nie trzeba tłumaczyć, jak te substancje wpływają na nasz układ trawienny, a także całe ciało.

Pieczony boczek czy marna podróbka?

W ostatnich czasach producenci zaczęli stosować coraz to nowsze sztuczki. Większość wędzonych wędlin nie widziała prawdziwego dymu, a posmak, który wyczuwamy to nic innego jak syntetyczny ekstrakt. Wynika to z oszczędności na energii, drewnie i pracownikach. Jeśli chcesz prawdziwy pieczony boczek na swoim stole, to musisz zapłacić niezłą sumkę lub przygotować go w domu. Tradycyjny piekarnik da sobie radę.

Idealny boczek do pieczenia to ten z grubszą warstwą tłuszczu, ale nie przekraczające 2-3 cm grubości. Dobrze sprawdza się boczek ze skórą i żeberkami.

Pieczony boczek z przyprawami

Soczysty i aromatyczny boczek, który przebije sklepowe twory. Natrzyj mięso i porządnie je upiecz, a boczek będzie rozpływał się w ustach.
Czas całkowity 1 day 2 godz.
Czas przygotowywania 1 day
Czas gotowania 2 godz.

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • Mięso myjemy i porządnie osuszamy ręcznikiem.
  • W moździerzu ląduje liść laurowy, majeranek, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy do połączenia i wrzucamy do miseczki. Dodajemy miód i olej, mieszamy i nacieramy mięso z każdej strony. Wstawiamy mięso do pojemnika i szczelnie zamykamy. Mięso ląduje w lodówce na całą noc.
  • Następnego dnia wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego i podlewamy odrobiną wody. Naczynie nakrywamy i pieczemy w 190*C przez 80 minut. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy kolejne 25 minut.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
  • Miniatura:
  • Pavel Vozmischew, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli