Mięso poddane złej obróbce termicznej może mieć bardzo negatywne skutki dla naszego organizmu, czasami wręcz staje się rakotwórcze! Przez kilka głupich błędów możesz narazić się na niebezpieczeństwo. Sprawdź, na co zwracać uwagę podczas obróbki mięsa z kurczaka, które jest szczególnie narażone na wszelkie uszkodzenia.
Mięso z kurczaka jest bardzo lubiane dzięki swojej delikatnej konsystencji, pozbawionej zrostów i tłuszczu. Aby przygotować pysznego kurczaka, musisz obchodzić się z nim bardzo delikatnie, gdyż łatwo go wysuszyć a przez to stanie się twardy niczym podeszwa i niczym nie będzie przypominał dania z restauracji.
Kurczak z reguły nie lubi długiego marynowana, kilka godzin w zupełności wystarczy. Jeśli będziesz go marynować przez całą noc i połowę następnego dnia, mięso może się przesycić nadmiarem smaku.
Mięso może się stać rakotwórcze, jeśli je tak przygotujesz

Jeśli już decydujesz się na smażenie, pamiętaj, by robić to na dobrym tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia. Masło czy oliwa z oliwek to fatalny wybór, lepiej użyć oleju rzepakowego lub masła klarowanego, w ostateczności może być to smalec. Pamiętaj, że gdy tłuszcz zaczyna dymić to znak, że osiągnęliśmy zbyt wysoką temperaturę, a w produkcie zachodzą nieodwracalne związki rakotwórcze!
Nigdy nie używaj tego samego tłuszczu do ponownego smażenia! To jeden z najgorszych błędów, z jakimi możemy się spotkać. Zasada tyczy się wszystkich produktów, za równo mięsa, frytek czy warzyw. Zużyty olej należy bezwzględnie wylać do plastikowej butelki i wyrzucić do kosza na śmieci.
Mocne podsmażanie, do tego stopnia, że mięso staje się ciemnobrązowe, jest bardzo szkodliwe! Im bardziej wysmażone i chrupiące mięso, tym więcej w nim akrylamidu, a ten zalicza się do rakotwórczych i mutagennych związków.
Zobacz także: