w

Nie przepadasz za karpiem bo czujesz muł? Mamy na to prosty patent

Źródło: Mykola Lunov

Wśród 12 dań wigilijnych nie powinno zabraknąć karpia. To właśnie ta ryba od dziesięcioleci gości na wigilijnych stołach. Niestety nie wszyscy przepadają za karpiem, gdyż wiele osób wprost nie cierpi go za zapach mułu. Dziś chcemy was uspokoić. Odpowiednio przygotowany karp wcale nie śmierdzi mułem. Wystarczy go wcześniej dobrze przygotować. Jak pozbyć się zapachu mułu z karpia?

Karp jest rybą słodkowodną, która żyje na dnie stawów. Karp kupowany w sklepach i marketach jest najczęściej karpiem hodowlanym i faktycznie zapach mułu jest w nim mocno wyczuwalny. Jednak jeśli kupimy karpia ze sprawdzonego źródła, gdzie jego hodowla przebiega w prawidłowo sposób, a dodatkowo wiemy jak go odpowiednio przygotować przed obróbką termiczną, to ryba ta może zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jak więc „odmulić” karpia?

Karp śmierdzi mułem? Musisz go wcześniej zamarynować

W dniu Wigilii należy spróbować każdej potrawy ze stołu, aby zapewnić sobie pomyślność. Jako że większość z domowników często ma problem ze spróbowaniem karpia, postanowiliśmy tuż przed zbliżającymi świętami odczarować tą rybę. Wiele osób moczy mięso z karpia w wodzie z solą. My odradzamy tę metodę, która sprawia, że mięso staje się słone, a zapach mułu nadal nie jest zneutralizowany. Część z gospodyń obkłada karpia plastrami cytryny i marynuje w ziołach. Ten sposób jest lepszy, ale nadal nie doskonały. Najlepszym sposobem jest marynowanie mięsa w mleku, a najlepiej w maślance. Jak to zrobić poprawnie?

Marynowanie karpia w maślance i cebuli

Marynowanie karpia w maślance jest bardzo proste. Wystarczy mięso z karpia zanurzyć w maślance i dodać kilka plastrów cebuli. Tak zamarynowane mięso należy pozostawić na około 3-4 godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie mięso należy wyciągnąć z maślanki, lekko posolić i ponownie pozostawić na 2 godziny. Dopiero tak przygotowanego karpia można usmażyć w panierce i podać na stół. Zapewniamy, że jeśli przygotujecie go w ten sposób, karp nie będzie śmierdział mułem i będzie soczysty i aromatyczny.

  • Miniatura:
  • Źródło: Mykola Lunov

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.