w

Mięsny klops, który podasz zarówno na ciepło, jak i na zimno

Mięsny klops
Wiktory, Getty Images

Mięsny klops jest dobrym sposobem na wykorzystanie mięsa mielonego, które lada chwila będzie do wyrzucenia. Wrzucasz do mięsa kilka składników, mieszasz, pieczesz i gotowe! Nie ma prostszego pomysłu na mięsną przystawkę!

Mięso mielone nie może w nieskończoność leżeć w naszej lodówce, szacuje się, że po dobie spędzonej w lodówce trzeba je natychmiastowo zjeść. Napowietrzone mięso jest bardzo podatne na procesy rozkładu, gdyż bakterie i mikroorganizmy mogą działać na większej powierzchni.

Klops można podawać na kilka sposobów! Jeśli pokroisz klopsa na kawałki i polejesz sosem, będzie genialną przystawką. Możesz również podać go w formie mięsa do obiadu. Ostatnia z opcji to pokrojenie i podanie na półmisku jako element zimnej płyty.

Klops mięsny

Klops mięsny może nieco przypominać pieczony pasztet, ale jego konsystencja i smak nieco się różni.
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.

Sposób przygotowania

  • Cebulę i słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Bułkę namocz w szklance wody.
  • Mięso umieść w misce, dodaj smalec, podsmażoną cebulkę ze słoniną, jajko i przyprawy. Całość zagnieć i dolej trochę ketchupu oraz groszek z puszki.
  • Przygotuj foremkę na keksa, wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą. Mięsną masę wyłóż do keksówki, a blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 60 minut. Po tym czasie mięso powinno być zwarte i zdatne do krojenia.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Mięsny klops może być ciekawym urozmaiceniem na twoim świątecznym stole! Przepis jest bajecznie prosty, a składniki tanie i łatwo dostępne!

Zobacz także te przepisy:

  • Miniatura:
  • Wiktory, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli