Spis treści
Mięsny klops jest dobrym sposobem na wykorzystanie mięsa mielonego, które lada chwila będzie do wyrzucenia. Wrzucasz do mięsa kilka składników, mieszasz, pieczesz i gotowe! Nie ma prostszego pomysłu na mięsną przystawkę!
Mięso mielone nie może w nieskończoność leżeć w naszej lodówce, szacuje się, że po dobie spędzonej w lodówce trzeba je natychmiastowo zjeść. Napowietrzone mięso jest bardzo podatne na procesy rozkładu, gdyż bakterie i mikroorganizmy mogą działać na większej powierzchni.
Klops można podawać na kilka sposobów! Jeśli pokroisz klopsa na kawałki i polejesz sosem, będzie genialną przystawką. Możesz również podać go w formie mięsa do obiadu. Ostatnia z opcji to pokrojenie i podanie na półmisku jako element zimnej płyty.
Klops mięsny
Składniki
na blaszka
- 500 g mięso z łopatki wieprzowej (mielone)
- 10 g smalec wieprzowy
- 60 g słonina
- 1 cebula
- 1 puszka groszek konserwowy
- 3 ząbek czosnek
- 1 jajko
- 1 bułka pszenna
- sól
- pieprz
- 1 łyżka zioła prowansalskie
- 3 łyżka ketchup
Sposób przygotowania
- Cebulę i słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Bułkę namocz w szklance wody.
- Mięso umieść w misce, dodaj smalec, podsmażoną cebulkę ze słoniną, jajko i przyprawy. Całość zagnieć i dolej trochę ketchupu oraz groszek z puszki.
- Przygotuj foremkę na keksa, wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą. Mięsną masę wyłóż do keksówki, a blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 60 minut. Po tym czasie mięso powinno być zwarte i zdatne do krojenia.
Wartości odżywcze
Mięsny klops może być ciekawym urozmaiceniem na twoim świątecznym stole! Przepis jest bajecznie prosty, a składniki tanie i łatwo dostępne!
Zobacz także te przepisy:
- Zapomniany sposób na duszone mięso. Wystarczy szczypta sody, by odmienić gulasz!
- Tym sposobem rozmrozisz mięso mielone w 30 minut!