w

Zapomniany sposób na duszone mięso. Wystarczy szczypta sody, by odmienić gulasz

Szczypta sody do mięsa
Olga Kriger

Szczypta sody do mięsa to stary sposób na zmiękczanie, który stosowały nasze babcie. Przez lata wiele osób zapomniało o tej metodzie, jednak w ostatnich miesiącach metoda zyskała na popularności! Czy faktycznie ma to jakiś sens, czy lepiej nie ryzykować i nie sypać sody do jedzenia, by nie nabrało dziwnego posmaku?

Pierwszy raz zetknęłam się z tym sposobem na platformie Tik Tok, gdzie kobieta nie żałowała dodatku sody do mięsa. Była to dla mnie nowość, ale po sprawdzeniu sekcji komentarzy wiedziałam, że nie tylko ja nie znałam tego sposobu. Postanowiłam zagłębić się w ten temat i sprawdzić na własnej skórze czy soda oczyszczona jest w stanie zdziałać takie cuda, jak każdy mówi.

Po kilku próbach można wywnioskować, że soda oczyszczona naprawdę potrafi zdziałać cuda, ale ważne jest, by dobrać jej odpowiednią ilość produktu. Jeśli przesadzimy z proszkiem, nasze danie nabierze dziwnego posmaku, zbyt mała ilość nie zmieni struktury mięsa. W takim razie ILE jej potrzeba i kiedy ją dodać?

Szczypta sody do mięsa zdziała cuda!

Szczypta sody do mięsa
mięso mielone/ fot. xalanx, Getty Images

Gotowane i duszone mięso potrzebuje nie więcej niż 1/2 łyżeczki sody na litr płynu. Taka proporcja zapewni idealną konsystencję i brak posmaku sody w ustach.

Jeśli chodzi o smażone mięso, sprawa wygląda nieco inaczej — steki czy schabowe nacieramy sodą i odstawiamy na dwie godziny, by mięso odpowiednio zmiękło. Po tym czasie należy porządnie wypłukać płat mięsa pod bieżącą wodą. Dzięki temu usuniemy nadmiar sody, a pozostanie jedynie mała ilość, która zmiękczy tkankę mięsa. Po płukaniu możemy je panierować i wrzucić na patelnie jak zawsze. W przypadku drobiu mięso wystarczy posypać sodą na 15 minut. Jest ono znacznie delikatniejsze i nie potrzebuje dłuższego zmiękczenia.

Dodatek sody do mięsa mielonego to również dobry pomysł. Dzięki temu staną się bardziej puszyste i kruche. Dodaj 1 łyżeczkę sody na kilogram mięsa — efekt będzie powalający!

W umiarkowanych ilościach soda jest niezwykle sprzyjająca dla naszego organizmowi. Dzięki niej jesteś w stanie zwalczyć zgagę czy usunąć nieświeży oddech.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Olga Kriger

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli