Spis treści
Wystarczy zaledwie łyżka octu jabłkowego do mizerii, by podkręcić jej smak. Ważne jest, by wybrać ten jabłkowy, bo jego smak będzie najlepiej się komponował z delikatnym smakiem ogórków. Zobacz poniższą recepturę na idealną mizerię.
Czy wiesz, że mizeria była kiedyś uważana za jadło biedoty? Sama nazwa pochodzi od „mizernej sałatki”, gdyż w jej skład wchodziły posiekane ogórki wymieszane ze śmietaną, a w bardziej luksusowej wersji z rozdrobnioną cebulą. Patrząc na dzisiejsze ceny świeżych warzyw, nie można już tak o niej powiedzieć.
Choć zrobienie mizerii wydaje się łatwe, to nie zawsze wychodzi taka, jaką dawała nam babcia w dzieciństwie. Jej smak jest nijaki, a zbierająca woda odstrasza przed spróbowaniem. W takim razie co robimy źle? Poniżej znajdziesz odpowiedź.
Mizeria z octem jabłkowym
Składniki
na 4 porcje
- 4 ogórek
- 1 cebula
- 1 łyżka ocet jabłkowy
- sól
- pieprz
- 1 szczypta cukier
- 3 łyżka śmietana 18%
Sposób przygotowania
- Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie talarki i wrzucamy do miski. Zasypujemy je solą i odstawiamy na 15 minut, by puściły soki. Następnie porządnie odciskamy zebraną wodę i przekładamy ogórki z powrotem do naczynia.
- Do ogórków dodajemy posiekaną w piórka cebulę, a w miseczce mieszamy śmietanę z octem, cukrem i pieprzem. Zalewamy ogórki powstałym sosem i mieszamy.
Jeśli chcesz, by twoja mizeria miała wyrazisty smak, a do tego nie ociekała wodą, musisz zastosować się do powyższych wskazówek. Ogórki do mizerii trzeba pierwsze pozbawić nadmiaru wody i najlepiej zrobić to za pomocą soli, która ją z nich wydobędzie. Nie bój się ich porządnie odcisnąć, czym mniej płynu tym lepiej.
Dodatek octu do mizerii sprawi, że delikatne w smaku ogórki nabiorą charakteru. Moja babcia zawsze powtarzała, że bez octu mizeria nie jest już tak samo smaczna i tej zasady od zawsze się trzymam.