Spis treści
Mizeria ze słoika
Mizeria to sałatka ze świeżych ogórków z dodatkiem cebuli i śmietany. Jest bardzo prosta, ale stanowi doskonały dodatek do obiadu. Jadamy ją głównie latem, gdy ogórki są najsmaczniejsze, a ich cena wypada bardzo korzystnie. Zimą nie możemy liczyć na dobrej jakości warzywa, więc najczęściej ratujemy się marynowanymi sałatkami lub kiszonkami. Czy w takim razie da się stworzyć "zimową mizerię" ze słoika? Okazuje się, że tak! Sprawdź przepis.
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 30 min.
Sposób przygotowania
- Ogórki dokładnie myjemy i szatkujemy na plasterki. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy sól, cukier i ocet. Całość wymieszaj i pozostaw na 40 minut by ogórki puściły sok. Dodaj koperek i wymieszaj.
- Ogórki wkładaj do słoików i zalej pozostałą zalewą. Szczelnie zakręć słoiki.
- Weź duży garnek i wyłóż dno ścierką, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 wysokości garnka. Nakryj garnek i pozostaw do zagotowania, trzymaj słoiki we wrzątku ok. 5 minut.
- Wyciągnij słoiki i postaw do góry dnem. Poczekaj aż wystygną i schowaj do spiżarni.
Składniki
na 5 słoików
- 3 kg ogórki gruntowe
- 2 łyżka sól kamienna
- 6 łyżka ocet spirytusowy
- 15 g cukier
- 1 pęczek koper
Zobacz
Jeden komentarz