w

Mizeria ze słoika. Idealna na zimę

Mizeria ze słoika

Mizeria to sałatka ze świeżych ogórków z dodatkiem cebuli i śmietany. Jest bardzo prosta, ale stanowi doskonały dodatek do obiadu. Jadamy ją głównie latem, gdy ogórki są najsmaczniejsze, a ich cena wypada bardzo korzystnie. Zimą nie możemy liczyć na dobrej jakości warzywa, więc najczęściej ratujemy się marynowanymi sałatkami lub kiszonkami. Czy w takim razie da się stworzyć "zimową mizerię" ze słoika? Okazuje się, że tak! Sprawdź przepis.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 30 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ogórki dokładnie myjemy i szatkujemy na plasterki. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy sól, cukier i ocet. Całość wymieszaj i pozostaw na 40 minut by ogórki puściły sok. Dodaj koperek i wymieszaj.
  • Ogórki wkładaj do słoików i zalej pozostałą zalewą. Szczelnie zakręć słoiki.
  • Weź duży garnek i wyłóż dno ścierką, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 wysokości garnka. Nakryj garnek i pozostaw do zagotowania, trzymaj słoiki we wrzątku ok. 5 minut.
  • Wyciągnij słoiki i postaw do góry dnem. Poczekaj aż wystygną i schowaj do spiżarni.

Składniki

na 5 słoików

Wartości odżywcze

Mizeria ze słoika
Na porcję przypada:
Kalorie
103.2
Tłuszcze
 
0.7
g
1
%
Węglowodany
 
24.9
g
8
%
Błonnik
 
3
g
13
%
Białka
 
3.9
g
8
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli