Co zrobić, aby na stole pojawiła się chrupiąca mizeria? Jak ją przygotować? I na co zwrócić szczególną uwagę? Śpieszymy z wyjaśnieniami!
Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do ziemniaków i schabowego. Świetnie sprawdzi się również w duecie z mielonym. I choć mogłoby się wydawać, że jej przygotowanie to bułka z masłem, łatwo o pomyłkę.
Jeśli więc chcesz przygotować idealną mizerię pod każdym kątem, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem do końca. Już za moment wszystko stanie się jasne!
Nie byłabym sobą, gdybym na koniec nie dodała, że kiedy przygotujesz domową mizerię zgodnie z poniższą techniką, Twoi bliscy będą zachwyceni. I na pewno będą się pytać, w jaki sposób ją zrobiłaś. Skąd to wiem? Z własnego doświadczenia. Odkąd wprowadziłam małą modyfikację, moja rodzina nie chce jeść innego dodatku do obiadu. Ta mizeria po prostu wymiata!
Chrupiąca mizeria – jak ją przygotować?
Pewnie do tej pory robiłeś mizerię w następujący sposób: najpierw kroiłaś ogórki w plasterki, następnie posypywałaś je solą i odstawiałaś na bok, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po odciśnięciu niepotrzebnego płynu, łączyłaś ogórki ze śmietaną i doprawiałaś mieszankę do smaku. Tak dokładnie to wyglądało, prawda?
Tylko jest tu jeden problem. Po dodaniu do ogórków soli, stają się one miękkie, a przecież nam zależy na zupełnie innym efekcie. Co zrobić, aby mizeria była mega chrupiąca? Kluczem do sukcesu w przypadku dzisiejszego przepisu jest zahartowanie ogórków, zanim potniemy je w cienkie plastry. To właśnie dzięki temu zabiegowi zachowają swoją chrupkość. Jak to zrobić?

Wystarczy, że najpierw polejesz ogórka w całości wrzątkiem. Następnie, szybko umieść warzywo w misce z zimną wodą z kostkami lodu. Przed pokrojeniem, dokładnie go osusz i to wszystko. Dzięki zahartowaniu ogórków, pozostaną one mega chrupiące. To takie proste!
Koniecznie daj mi znać, czy znałaś tę technikę wcześniej? A może stosujesz inne ciekawe sztuczki w kuchni? Jeśli tak, napisz mi o tym!
Zobacz także: Żurek z butelki dla zapominalskich. Odpowiednie przyprawy i zupa będzie palce lizać
2 komentarzy