w

Zahartuj ogórki. Dzięki czemu chrupiąca mizeria uda się za każdym razem

chrupiąca mizeria
Bartosz Luczak, Getty Images

Co zrobić, aby na stole pojawiła się chrupiąca mizeria? Jak ją przygotować? I na co zwrócić szczególną uwagę? Śpieszymy z wyjaśnieniami!

Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do ziemniaków i schabowego. Świetnie sprawdzi się również w duecie z mielonym. I choć mogłoby się wydawać, że jej przygotowanie to bułka z masłem, łatwo o pomyłkę.

Sponsorowane

Jeśli więc chcesz przygotować idealną mizerię pod każdym kątem, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem do końca. Już za moment wszystko stanie się jasne!

Nie byłabym sobą, gdybym na koniec nie dodała, że kiedy przygotujesz domową mizerię zgodnie z poniższą techniką, Twoi bliscy będą zachwyceni. I na pewno będą się pytać, w jaki sposób ją zrobiłaś. Skąd to wiem? Z własnego doświadczenia. Odkąd wprowadziłam małą modyfikację, moja rodzina nie chce jeść innego dodatku do obiadu. Ta mizeria po prostu wymiata!

Chrupiąca mizeria – jak ją przygotować?

Pewnie do tej pory robiłeś mizerię w następujący sposób: najpierw kroiłaś ogórki w plasterki, następnie posypywałaś je solą i odstawiałaś na bok, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po odciśnięciu niepotrzebnego płynu, łączyłaś ogórki ze śmietaną i doprawiałaś mieszankę do smaku. Tak dokładnie to wyglądało, prawda?

Tylko jest tu jeden problem. Po dodaniu do ogórków soli, stają się one miękkie, a przecież nam zależy na zupełnie innym efekcie. Co zrobić, aby mizeria była mega chrupiąca? Kluczem do sukcesu w przypadku dzisiejszego przepisu jest zahartowanie ogórków, zanim potniemy je w cienkie plastry. To właśnie dzięki temu zabiegowi zachowają swoją chrupkość. Jak to zrobić?

Sponsorowane

Wystarczy, że najpierw polejesz ogórka w całości wrzątkiem. Następnie, szybko umieść warzywo w misce z zimną wodą z kostkami lodu. Przed pokrojeniem, dokładnie go osusz i to wszystko. Dzięki zahartowaniu ogórków, pozostaną one mega chrupiące. To takie proste!

Koniecznie daj mi znać, czy znałaś tę technikę wcześniej? A może stosujesz inne ciekawe sztuczki w kuchni? Jeśli tak, napisz mi o tym!

Zobacz także: Żurek z butelki dla zapominalskich. Odpowiednie przyprawy i zupa będzie palce lizać

  • Miniatura:
  • Bartosz Luczak, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani