Spis treści
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia w galarecie. I dziś podzielę się z Tobą genialną recepturą na pyszną rybę. W takiej formie była przysmakiem w czasach PRL-u.
Nie wiem jak Ty, ale ja nie pamiętam czasów PRL-u. Urodziłam się pod koniec lat 80., dlatego to, jak kiedyś się żyło, wiem tylko z opowiadań rodziców i dziadków. Wśród tych opowieści nie brakowało historii odnośnie tego, co wtedy serwowano na stolach.
Już za tydzień Wigilia, dlatego dziś chciałam podzielić się z Tobą ciekawym przepisem na karpia w galarecie. Dzięki tej recepturze przygotujesz ją tak, jak robiono to w PRL-u. Jesteś ciekawa? Zabieramy się do pracy!
Karp w galarecie
Składniki
na porcji
- 1 kg karp (wypatroszony)
- 2 szt. marchew
- 2 szt. pietruszka
- 2 szt. liść laurowy
- 1 kawałek seler (korzeń)
- 5 szt. ziele angielskie
- 2 łyżki ocet
- 1 łyżeczka żelatyna
- 60 g białko jaja
- 1 łyżeczka cytryna (sok)
- 1 garść rodzynki
- sól (wg uznania)
- pieprz (wg uznania)
- cukier (wg uznania)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania karpia. Rybę podzieloną na mniejsze kawałki, bez łusek układamy na desce do krojenia. Nie wyrzucaj głowy ryby, ponieważ się jeszcze przyda w późniejszym etapie.
- Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Następnie wrzucamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 1-1.5l).
- W garnku powinna znaleźć się również głowa ryby bez oczu oraz przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Mieszankę doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy ją jeszcze przez 20 minut na małym palniku.
- Po tym czasie wrzucamy do wywaru dzwonki ryby i gotujemy je w ten sposób ok. 20 minut.
- Następnie wyjmujemy dzwonki z garnka i odkładamy na bok. Ryba po takiej kąpieli powinna być miękka.
- Powstały wywar przecedzamy przez sitko i ponownie gotujemy ok. 15 minut. Po kwadransie odstawiamy do schłodzenia.
- Dopiero po tym czasie do wywaru dodajemy ocet i białka.
- Mieszankę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Na powierzchni wywaru mogą pojawić się szumowiny, dlatego usuwamy je przy pomocy łyżki z cedzakiem.
- Miks z garnka ponownie cedzimy. Tym razem używamy gazy lub czysej ściereczki kuchennej.
- W osobnej miseczce, w małej ilości wody namaczamy żelatynę. Po napęcznieniu, podgrzewamy ją do rozpuszczenia.
- Następnie wlewamy do wywaru, po czym doprawiamy do smaku przy pomocy soli, pieprzu, cukru oraz soku z cytryny.
- Na blacie kuchennym układamy głęboki półmisek, w którym chcemy zaserwować karpia w galarecie.
- Z powstałego wywaru tworzymy cienką warstwę na dnie naczynia, po czym wstawiamy do lodówki do stężenia na kilkanaście minut.
- Następnie wyjmujemy półmisek z lodówki i układamy w nim kawałki ryby, które wcześniej przygotowaliśmy.
- Do ryby możemy dodać rodzynki oraz kawałki warzyw.
- Całość zalewamy pozostałym wywarem z żelatyną, po czym wstawiamy całe danie po raz kolejny do lodówki do stężenia. Tym razem na kilka godzin.
- Karpia w galarecie dekorujemy wg uznania. Smacznego!
Wartości odżywcze
Koniecznie daj mi znać, czy karp w galarecie pojawia się również na Twoim wigilijnym stole. Jeśli tak, to w jaki sposób go przygotowujesz? Receptura wygląda podobnie, jak ta z PRL-u?
Zobacz także: Schab pieczony z tego przepisu rozpływa się w ustach. Zrób go, a święta będą udane!