Spis treści
Aby wyciąć papier do tortownicy, który idealnie będzie przylegał do formy, trzeba się nieźle nagimnastykować. Marszczący się pergamin co chwile wychyla się z formy, a my wpadamy w szewską pasję. Kiedy papier będzie się stykał ze ściankami piekarnika, może ulec podpaleniu!
Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni jest okrągła blaszka — tak zwana tortownica. Przygotujemy w niej biszkopt, sernik czy sałatkę piętrową. Kiedy bierzemy się już za pieczenie, trzeba mieć na uwadze to, że biszkopt nie powinien być wylewany na gołą blaszkę. Najlepiej wyłożyć ją specjalnym papierem, który z łatwością odklei się od biszkopta. Aby długo nie męczyć się z wycinaniem, wypróbuj poniższy trik.
Idealne kółko do tortownicy wytniesz za pomocą kilku ruchów. Wystarczy umieścić pergamin na spodzie i zacisnąć obręcz. W ten sposób powstanie wyraźna granica, po której trzeba wyciąć papier.
Co zrobić gdy papier do tortownicy się skończy?
Czasami zdarza się tak, że papieru starcza nam jedynie na jedną blaszkę. Co w takiej sytuacji zrobić? Wystarczy solidnie wysmarować blachę masłem i oprószyć bułką tartą. W ten sposób ciasto nie przywrze do blaszki.
Są ludzie, którzy praktykują owijania blaszki folią aluminiową. Jest to całkiem niezły pomysł, pod warunkiem że później usuniemy wszelkie pozostałości z foli na naszym wypieku.