w

Gotowanie golonki peklowanej. Jak się za to zabrać?

Gotowanie golonki peklowanej

Gotowanie golonki peklowanej wydaje Ci się czarną magią? Jak się za to zabrać, by nie stracić wielu godzin przy kuchence, a przy okazji sporo nerwów? Sprawdź, naszą instrukcję krok po kroku.

Ludzie dzielą się na każdym kroku, podobnie jest w przypadku jedzenia. Ciężko trafić, byśmy lubili te same smaki, jedni lubią schabowego, a inni stoją murem za mielonymi. Podobnie jest w przypadku golonki. Jest rzesza fanów, która akceptuje jedynie pieczoną, inni natomiast nie wyobrażają sobie życia bez peklowanej. No i może trzecia grupa, która nie je jej wcale!

Jeśli gotowanie golonki peklowanej wydaje Ci się trudne, chcemy zapewnić, że najważniejszy jest moment oczekiwania. Ten sposób przygotowania wymusza na nas ogrom cierpliwości, ale efekty są tego warte!

Golonka peklowana

Próbowałaś kiedyś golonki peklowanej? Jeśli nie, może skusisz się na ten przepis. Przyprawianie golonki nie różni się znacząco od tego, co już sama znasz, inny jest natomiast sposób obróbki termicznej. Nie bój się podjąć wyzwania!
Czas całkowity 4 days 3 godz.
Czas przygotowywania 4 days
Czas gotowania 3 godz.

Składniki

na 2 porcje

Sposób przygotowania

  • Golonkę myjemy i usuwamy ewentualne włosy. W misce umieszczamy połowę składników na marynatę, nacieramy mięso sosem i odstawiamy na trzy godziny do zamarynowania.
  • Resztę składników wrzuć do garnka i zagotuj, a następnie zalej golonkę w zalewie. Teraz musisz odczekać 4 dni, codziennie przewracając mięso w misce, by równomiernie się zamarynowało.
  • Po tym czasie wyciągamy golonki, płuczemy z przypraw i wstawiamy do garnka z warzywami. Golonka będzie się gotować w czymś na wzór rosołu. Do wywaru warto dodać opaloną cebulkę, która doda mnóstwo smaku. Gotujemy całość na niewielkim ogniu, przez ok. 2-3 godziny aż golonka będzie miękka.
Gotowanie golonki peklowanej
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli