Spis treści
Gotowanie golonki peklowanej wydaje Ci się czarną magią? Jak się za to zabrać, by nie stracić wielu godzin przy kuchence, a przy okazji sporo nerwów? Sprawdź, naszą instrukcję krok po kroku.
Ludzie dzielą się na każdym kroku, podobnie jest w przypadku jedzenia. Ciężko trafić, byśmy lubili te same smaki, jedni lubią schabowego, a inni stoją murem za mielonymi. Podobnie jest w przypadku golonki. Jest rzesza fanów, która akceptuje jedynie pieczoną, inni natomiast nie wyobrażają sobie życia bez peklowanej. No i może trzecia grupa, która nie je jej wcale!
Jeśli gotowanie golonki peklowanej wydaje Ci się trudne, chcemy zapewnić, że najważniejszy jest moment oczekiwania. Ten sposób przygotowania wymusza na nas ogrom cierpliwości, ale efekty są tego warte!
Golonka peklowana
Składniki
na 2 porcje
- kg golonka
- 1 szt seler
- 2 szt marchew
- 1 szt pietruszka
- por (biała część )
- 3 szt liść laurowy
- 1 szt cebula
- 1 łyżka majeranek
- 1/2 łyżeczka gorczyca
- 1 łyżeczka sól
- 6 ziarna pieprz
- 7 ziarna ziele angielskie
- marynata do peklowania
- 1 litr woda
- 3 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka sól
- ½ łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka pieprz
- 2 łyżeczki sól peklowana
- 4 szt liść laurowy
- 7 ziarna ziele angielskie
Sposób przygotowania
- Golonkę myjemy i usuwamy ewentualne włosy. W misce umieszczamy połowę składników na marynatę, nacieramy mięso sosem i odstawiamy na trzy godziny do zamarynowania.
- Resztę składników wrzuć do garnka i zagotuj, a następnie zalej golonkę w zalewie. Teraz musisz odczekać 4 dni, codziennie przewracając mięso w misce, by równomiernie się zamarynowało.
- Po tym czasie wyciągamy golonki, płuczemy z przypraw i wstawiamy do garnka z warzywami. Golonka będzie się gotować w czymś na wzór rosołu. Do wywaru warto dodać opaloną cebulkę, która doda mnóstwo smaku. Gotujemy całość na niewielkim ogniu, przez ok. 2-3 godziny aż golonka będzie miękka.
Zobacz także:
Jeden komentarz