w ,

Ciasto pomarańczowe podawane na ciepło

Ciasto pomarańczowe jest mniej znane niż cytrynowe, ale wcale nie wypada gorzej! Takie domowe z prawdziwą skórką pomarańczy w niczym nie przypomina sklepowego tworu ze sztucznym posmakiem. Jako iż jesień i zima to sezon na cytrusy, warto choć raz przygotować ciasto pomarańczowe.

Popołudniowa kawa czy spotkanie z przyjaciółmi to idealny czas na przygotowanie słodkości na stół. Deser to swoista nagroda po ciężkim dniu pracy, warto zadbać, by był odrobinę zdrowszy niż sklepowe słodycze.

Ciasto pomarańczowe

Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 40 min.
ciasto pomarańczowe

Sposób przygotowania

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dorzucamy pojedynczo jajka i ucieramy. Następnie dodaj jogurt, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dolej sok pomarańczowy i mieszaj całość łyżką, by ciasto nie opadło.
  • Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 40 minut.
  • Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy wystudzone.

Składniki

na 8 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Inne pomysły na ciasta:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli