w ,

Ciasto pomarańczowe podawane na ciepło

Ciasto pomarańczowe jest mniej znane niż cytrynowe, ale wcale nie wypada gorzej! Takie domowe z prawdziwą skórką pomarańczy w niczym nie przypomina sklepowego tworu ze sztucznym posmakiem. Jako iż jesień i zima to sezon na cytrusy, warto choć raz przygotować ciasto pomarańczowe.

Popołudniowa kawa czy spotkanie z przyjaciółmi to idealny czas na przygotowanie słodkości na stół. Deser to swoista nagroda po ciężkim dniu pracy, warto zadbać, by był odrobinę zdrowszy niż sklepowe słodycze.

Ciasto pomarańczowe

Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 40 min.
ciasto pomarańczowe
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dorzucamy pojedynczo jajka i ucieramy. Następnie dodaj jogurt, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dolej sok pomarańczowy i mieszaj całość łyżką, by ciasto nie opadło.
  • Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 40 minut.
  • Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy wystudzone.

Składniki

na 8 porcji

Wartości odżywcze

Ciasto pomarańczowe
Na porcję przypada:
Kalorie
469.3
Tłuszcze
 
26.8
g
41
%
Węglowodany
 
50.8
g
17
%
Błonnik
 
2.1
g
9
%
Białka
 
7.4
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Inne pomysły na ciasta:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli