w

Ciasto pomarańczowe podawane na ciepło

Ciasto pomarańczowe jest mniej znane niż cytrynowe, ale wcale nie wypada gorzej! Takie domowe z prawdziwą skórką pomarańczy w niczym nie przypomina sklepowego tworu ze sztucznym posmakiem. Jako iż jesień i zima to sezon na cytrusy, warto choć raz przygotować ciasto pomarańczowe.

Popołudniowa kawa czy spotkanie z przyjaciółmi to idealny czas na przygotowanie słodkości na stół. Deser to swoista nagroda po ciężkim dniu pracy, warto zadbać, by był odrobinę zdrowszy niż sklepowe słodycze.

Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty
ciasto pomarańczowe
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dorzucamy pojedynczo jajka i ucieramy. Następnie dodaj jogurt, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dolej sok pomarańczowy i mieszaj całość łyżką, by ciasto nie opadło.
  • Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 40 minut.
  • Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy wystudzone.

Składniki

na 8 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Ciasto pomarańczowe
Na porcję przypada:
Kalorie
469.3
Tłuszcze
 
26.8
g
41
%
Węglowodany
 
50.8
g
17
%
Błonnik
 
2.1
g
9
%
Białka
 
7.4
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Inne pomysły na ciasta:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *