Spis treści
Ciasto pomarańczowe jest mniej znane niż cytrynowe, ale wcale nie wypada gorzej! Takie domowe z prawdziwą skórką pomarańczy w niczym nie przypomina sklepowego tworu ze sztucznym posmakiem. Jako iż jesień i zima to sezon na cytrusy, warto choć raz przygotować ciasto pomarańczowe.
Popołudniowa kawa czy spotkanie z przyjaciółmi to idealny czas na przygotowanie słodkości na stół. Deser to swoista nagroda po ciężkim dniu pracy, warto zadbać, by był odrobinę zdrowszy niż sklepowe słodycze.
Ciasto pomarańczowe
Sposób przygotowania
- Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dorzucamy pojedynczo jajka i ucieramy. Następnie dodaj jogurt, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dolej sok pomarańczowy i mieszaj całość łyżką, by ciasto nie opadło.
- Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 40 minut.
- Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy wystudzone.
Składniki
na 8 porcji
- 2 szklanka mąka
- 2/3 szklanka cukier
- 2 łyżka jogurt naturalny
- 3 jajko
- 1 kostka masło
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- szczypta sól
- 1/2 szklanka sok pomarańczowy
- cukier puder (do posypania)
Inne pomysły na ciasta: