Spis treści
Ciasto kawowo-cynamonowe będzie idealnym poczęstunkiem do kawy z przyjaciółką. Pewnie nie raz zastanawiałaś się, co można przygotować w krótkim czasie, by było smaczne i proste w przygotowaniu. Ten niepozorny deser sprawi, że każdy będzie pytał o więcej!
Ciasto kawowo-cynamonowego
Sposób przygotowania
- Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i wrzucamy na kąpiel wodną, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia składników. Ściągamy z ognia i dodajemy kawę rozpuszczalną i mieszamy do połączenia.
- Żółtka, cukier i miód ucieramy na gładką masę, łączymy z przestudzoną czekoladą z masłem i dosypujemy cynamon.
- Białka jaj ubijamy na sztywno, mąkę przesiewamy do żółtek i dodajemy po łyżce piany z białek, delikatnie mieszając łyżką, by nie stracić na puszystości.
- Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy w 180*C przez 40-50 minut.
- Ciasto można przełożyć kremem maślanym z dodatkiem budyniu i posypać orzeszkami.
Składniki
na 8 porcji
- 30 g gorzka czekolada
- 120 g masło
- 1 łyżka kawa rozpuszczalna
- 5 szt jajko
- 1/2 szklanka cukier
- 1/2 szklanka miód
- 1 1/3 szklanka mąka
- 2 łyżeczka cynamon
Jeden komentarz