w

Ciasto kawowo-cynamonowe do popołudniowej kawy

Ciasto kawowo-cynamonowe będzie idealnym poczęstunkiem do kawy z przyjaciółką. Pewnie nie raz zastanawiałaś się, co można przygotować w krótkim czasie, by było smaczne i proste w przygotowaniu. Ten niepozorny deser sprawi, że każdy będzie pytał o więcej!

Ciasto jest wilgotne i puszyste. Dodatek kawy, czekolady i miodu daje ucztę dla naszych zmysłów! Możesz podawać je solo lub przełożyć ulubionym kremem do ciast.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty
ciasto kawowo-cynamonowe
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i wrzucamy na kąpiel wodną, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia składników. Ściągamy z ognia i dodajemy kawę rozpuszczalną i mieszamy do połączenia.
  • Żółtka, cukier i miód ucieramy na gładką masę, łączymy z przestudzoną czekoladą z masłem i dosypujemy cynamon.
  • Białka jaj ubijamy na sztywno, mąkę przesiewamy do żółtek i dodajemy po łyżce piany z białek, delikatnie mieszając łyżką, by nie stracić na puszystości.
  • Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy w 180*C przez 40-50 minut.
  • Ciasto można przełożyć kremem maślanym z dodatkiem budyniu i posypać orzeszkami.

Składniki

na 8 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Ciasto kawowo-cynamonowego
Na porcję przypada:
Kalorie
258
Tłuszcze
 
5.4
g
8
%
Węglowodany
 
49.6
g
17
%
Błonnik
 
2.1
g
9
%
Białka
 
4.2
g
8
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Wypróbuj również te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *