Spis treści
Kojarzysz cukierki kukułka, które tak zajadałaś w dzieciństwie? Okazuje się, że można je odtworzyć w lekko zmienionej formie, jako ciasto z kremem. Aby odwzorować smak, musimy dodać nieco alkoholu do masy, więc zaznaczamy, że ciasto nie jest wskazane dla dzieci!
Ciasto kukułka jest bardzo słodkie i najlepiej podawać je w towarzystwie gorzkiej kawy. Dobrym przełamaniem może okazać się dodatek kwaśnych wiśni w masie. Jeśli dodatek wódki jest dla ciebie zbyt mocny, zamień ją na likier smakowy.
Ciasto kukułka
Sposób przygotowania
- Na początku zajmij się przygotowaniem biszkoptów.
- Nastaw piekarnik na 180*C.
- W misce umieść oddzielnie białka i żółtka. Białka ubij na sztywno z cukrem, dodaj żółtka, a następnie przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Masę wylewamy na formę wyłożoną pergaminem i pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy do przestudzenia.
- Wszystkie czynności powtarzamy w przypadku jasnego biszkopta.
- Masa czekoladowa. Kawę zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Do małego garnka wlewamy pół szklanki wody i umieszczamy nad garnkiem miskę by powstała kąpiel wodna. Czekoladę kruszymy i wrzucamy do miski. Dosypujemy cukier i dolewamy kawę. Mieszamy całość, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Miskę ściągamy z ognia, i lekko studzimy, dodajemy wódkę i mieszamy.
- Masa śmietankowa. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml cieplej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę.
- Pierwsze kładziemy jasny biszkopt, dodajemy masę śmietankową, następnie jasny biszkopt i masę czekoladową. Górę posypujemy kwaśnymi wiśniami (mogą być mrożone)
Składniki
na blaszka
biszkopt kakaowy
- 6 jajko
- 1 szklanka cukier
- ¾ szklanka mąka tortowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 3 łyżka kakao
biszkopt jasny
- 3 jajko
- ½ szklanka cukier
- ½ szklanka mąka tortowa
- ½ łyżeczka proszek do pieczenia
masa czekoladowa
- 3 łyżeczka kawa rozpuszczalna
- ¾ szklanka woda (wrząca )
- ¾ szklanka cukier
- 2 łyżeczka cukier wanilinowy
- 100 g czekolada gorzka
- 100 g czekolada
- ½ szklanka wódka
- 500 g wiśnie mrożone
krem śmietanowy
- 800 ml śmietana 36%
- 4 łyżka żelatyna
- ½ szklanka woda (wrząca )
- 4 łyżka cukier puder