Jak mieszać ciasto, by było udane? Okazuje się, że mieszanie ciasta w obie strony jest niepoprawne i trzeba jak najszybciej zrezygnować z tego nawyku!
Podczas wyrabiania ciasta zachodzi mnóstwo reakcji chemicznych, o których nie mamy pojęcia. Warto im pomóc, by później cieszyć się udanym wypiekiem. Dobrze wyrośnięte ciasto rządzi się swoimi regułami. Jedną z nich jest odpowiednie mieszanie składników.
Mieszania mąki z płynem to jeden z najważniejszych procesów. To on daje nam gwarancje dobrze wyrośniętego wypieku. Dobrzy piekarze wiedzą, że ciasto należy mieszać w jedną stronę. Dlaczego?

Najczęściej używaną mąką do wypieków, jest pszenna o dużej zawartości glutenu. Podczas mieszania zachodzi reakcja, gdzie gluten musi wytworzyć zwartą strukturę. Mieszanie w jedną stronę sprzyja wiązaniu białek, a te zatrzymują sporo cząsteczek powietrza.
Ciasto przygotowane w ten sposób jest bardziej puszyste i delikatne. Nie ma obowiązku mieszania w konkretną stronę, ważne by cały czas była to ta sama. Jeśli nie będziemy przestrzegać tej zasady, może okazać się, że z pieca wyciągniemy zakalec lub twardy kapeć.
Jeden komentarz