w ,

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? To bardzo ważna zasada, którą pomijamy

jak mieszać ciasto

Jak mieszać ciasto, by było udane? Okazuje się, że mieszanie ciasta w obie strony jest niepoprawne i trzeba jak najszybciej zrezygnować z tego nawyku!

Podczas wyrabiania ciasta zachodzi mnóstwo reakcji chemicznych, o których nie mamy pojęcia. Warto im pomóc, by później cieszyć się udanym wypiekiem. Dobrze wyrośnięte ciasto rządzi się swoimi regułami. Jedną z nich jest odpowiednie mieszanie składników.

Sponsorowane

Mieszania mąki z płynem to jeden z najważniejszych procesów. To on daje nam gwarancje dobrze wyrośniętego wypieku. Dobrzy piekarze wiedzą, że ciasto należy mieszać w jedną stronę. Dlaczego?

Najczęściej używaną mąką do wypieków, jest pszenna o dużej zawartości glutenu. Podczas mieszania zachodzi reakcja, gdzie gluten musi wytworzyć zwartą strukturę. Mieszanie w jedną stronę sprzyja wiązaniu białek, a te zatrzymują sporo cząsteczek powietrza.

Ciasto przygotowane w ten sposób jest bardziej puszyste i delikatne. Nie ma obowiązku mieszania w konkretną stronę, ważne by cały czas była to ta sama. Jeśli nie będziemy przestrzegać tej zasady, może okazać się, że z pieca wyciągniemy zakalec lub twardy kapeć.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli