Spis treści
Już za moment dowiesz się, jak zrobić przepyszne babeczki z rabarbarem. Znikają z talerzy w mgnieniu oka. Takie są dobre!
Jak niedziela, to i pomysł na pyszny deser. Oczywiście będzie ciekawie, oryginalnie i smacznie. Tak jak lubimy najbardziej. Dlatego też zrób sobie poranną kawę, usiądź wygodnie na kanapie i zabieraj się za czytanie. Na pewno nie pożałujesz!
Dlaczego babeczki z rabarbarem?
Jeśli naszła Cię nagła ochota na coś słodkiego, ale jednocześnie nie chcesz spędzić pół niedzieli w kuchni, koniecznie wykorzystaj dzisiejszy przepis. Nasze niesamowite babeczki z dodatkiem rabarbaru zrobisz w mgnieniu oka. Co więcej, z łatwo dostępnych składników. A, że sezon na rabarbar jest w pełni, nie trać ani jednej okazji, aby wykorzystać go w swojej kuchni.
Nasze dzisiejsze wypieki oczywiście świetnie smakują. Połączenie pysznego ciasta z genialnym rabarbarem to po prostu strzał w 10. Warto dodać, że warzywo to jest bogate w wiele witamin i jednocześnie jest niskokaloryczne, dlatego można jeść je bez wyrzutów sumienia. No i na koniec mała wisienka na torcie. Babeczki z dodatkiem rabarbaru możesz spokojnie zapakować i wziąć je m.in. na rodzinny piknik. Takiemu deserowi nie odmówi nawet największy niejadek!
Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić Cię do wykorzystania dzisiejszego przepisu. Dlatego od razu przechodzimy do sedna sprawy!
Domowe babeczki z rabarbarem
Składniki
na 24 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynamy od umycia i osuszenia rabarbaru.
- Następnie tniemy łodygi warzywa na małe kawałki. Po czym oprószamy delikatnie łyżką mąki. Dzięki temu zabiegowi, rabarbar po dodaniu do ciasta nie opadnie na dno babeczki.
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę, po czym mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
- W kolejnej misce łączymy ze sobą miękkie masło oraz cukier.
- Po chwili zaczynamy dodawać do składników jajka na raty.
- Jako kolejne składniki dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
- Na koniec do powstałej mieszanki dodajemy wcześniej przygotowane kawałki rabarbaru i dokładnie mieszamy.
- Ciasto na babeczki z dodatkiem rabarbaru przenosimy do papierowych papilotek. Najlepiej umieścić je w formie na muffinki, dzięki czemu zachowają swój piękny kształt.
- Warto pamiętać, że do ciasta dodaliśmy sporą ilość proszku do pieczenia, dlatego babeczki z pewnością ładnie nam wyrosną. Zalecam więc, aby wypełnić każdą papilotkę z dużym zapasem na wyrośnięcie przyszłej babeczki.
- Babeczki na koniec wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Oczywiście gotowe babeczki możesz dodatkowo dekorować. I tu świetnie spisze się zarówno cukier puder, polewa czekoladowa, jak i lukier królewski. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść też babeczki solo. W takim wydaniu również będą pyszne.
Koniecznie daj mi znać, czy lubisz rabarbar? Często wykorzystujesz go w swojej kuchni do przygotowania domowych posiłków i wypieków? Ja osobiście bardzo go lubię i nie wyobrażam sobie wiosennego menu bez tego genialnego warzywa. Też tak masz?
Byłoby mi bardzo miło, jeśli podzieliłabyś się swoimi perełkami kulinarnymi z rabarbarem w roli głównej. Chętnie przetestuje je w swojej kuchni.