w ,

Genialne babeczki z rabarbarem. Smakują jak z najlepszej cukierni

babeczki z rabarbarem
A_Lein, Getty Images

Już za moment dowiesz się, jak zrobić przepyszne babeczki z rabarbarem. Znikają z talerzy w mgnieniu oka. Takie są dobre!

Jak niedziela, to i pomysł na pyszny deser. Oczywiście będzie ciekawie, oryginalnie i smacznie. Tak jak lubimy najbardziej. Dlatego też zrób sobie poranną kawę, usiądź wygodnie na kanapie i zabieraj się za czytanie. Na pewno nie pożałujesz!

Dlaczego babeczki z rabarbarem?

Jeśli naszła Cię nagła ochota na coś słodkiego, ale jednocześnie nie chcesz spędzić pół niedzieli w kuchni, koniecznie wykorzystaj dzisiejszy przepis. Nasze niesamowite babeczki z dodatkiem rabarbaru zrobisz w mgnieniu oka. Co więcej, z łatwo dostępnych składników. A, że sezon na rabarbar jest w pełni, nie trać ani jednej okazji, aby wykorzystać go w swojej kuchni.

Nasze dzisiejsze wypieki oczywiście świetnie smakują. Połączenie pysznego ciasta z genialnym rabarbarem to po prostu strzał w 10. Warto dodać, że warzywo to jest bogate w wiele witamin i jednocześnie jest niskokaloryczne, dlatego można jeść je bez wyrzutów sumienia. No i na koniec mała wisienka na torcie. Babeczki z dodatkiem rabarbaru możesz spokojnie zapakować i wziąć je m.in. na rodzinny piknik. Takiemu deserowi nie odmówi nawet największy niejadek!

Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić Cię do wykorzystania dzisiejszego przepisu. Dlatego od razu przechodzimy do sedna sprawy!

Domowe babeczki z rabarbarem

Tak dobrych babeczek jeszcze nie jadłaś. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Pieczenie: 25 min.

Składniki

na 24 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynamy od umycia i osuszenia rabarbaru.
  • Następnie tniemy łodygi warzywa na małe kawałki. Po czym oprószamy delikatnie łyżką mąki. Dzięki temu zabiegowi, rabarbar po dodaniu do ciasta nie opadnie na dno babeczki.
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, po czym mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
  • W kolejnej misce łączymy ze sobą miękkie masło oraz cukier.
  • Po chwili zaczynamy dodawać do składników jajka na raty.
  • Jako kolejne składniki dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
  • Na koniec do powstałej mieszanki dodajemy wcześniej przygotowane kawałki rabarbaru i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto na babeczki z dodatkiem rabarbaru przenosimy do papierowych papilotek. Najlepiej umieścić je w formie na muffinki, dzięki czemu zachowają swój piękny kształt.
  • Warto pamiętać, że do ciasta dodaliśmy sporą ilość proszku do pieczenia, dlatego babeczki z pewnością ładnie nam wyrosną. Zalecam więc, aby wypełnić każdą papilotkę z dużym zapasem na wyrośnięcie przyszłej babeczki.
  • Babeczki na koniec wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
babeczki z rabarbarem
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Oczywiście gotowe babeczki możesz dodatkowo dekorować. I tu świetnie spisze się zarówno cukier puder, polewa czekoladowa, jak i lukier królewski. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść też babeczki solo. W takim wydaniu również będą pyszne.

Koniecznie daj mi znać, czy lubisz rabarbar? Często wykorzystujesz go w swojej kuchni do przygotowania domowych posiłków i wypieków? Ja osobiście bardzo go lubię i nie wyobrażam sobie wiosennego menu bez tego genialnego warzywa. Też tak masz?

Byłoby mi bardzo miło, jeśli podzieliłabyś się swoimi perełkami kulinarnymi z rabarbarem w roli głównej. Chętnie przetestuje je w swojej kuchni.

  • Miniatura:
  • A_Lein, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani