Spis treści
Lipiec i sierpień to sezon na borówki i jagody. Warto zasadzić w swoim ogrodzie parę krzaków, gdyż borówka, jak i jagoda rodzi mnóstwo owoców, więc inwestycja szybko się oddaje. Ten smaczny owoc można używać absolutnie do wszystkiego: deserów, koktajli, sosów czy sałatek. Nasz dzisiejszy wybór padł na… JAGODZIANKI.
Jagodzianki
Sposób przygotowania
- Podgrzej mleko z masłem i ostaw do przestudzenia, ma być ciepłe, ale niegorące.
- Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka i pokruszone drożdże.
- Całość zalej ciepłym mlekiem z masłem i zacznij wyrabiać do uzyskania gładkiej masy. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce i nakryj je ściereczką. Powinno wyrastać ok. 1,5 godziny.
- Przygotuj składniki na kruszonkę i umieść je w misce. Ucieraj je ręcznie aż do połączenia składników. Zrób kulkę i owiń ją folią spożywczą, a następnie umieść w lodówce.
- Jagody umieść w rondelku i podsmażaj, dodaj cukier, jeśli chcesz. Na koniec dosyp mąkę i wymieszaj składniki. Odstaw do wystudzenia.
- Weź wyrośnięte ciasto, podziel na 10 części. Każdą rozpłaszcz, nałóż porcje jagód i zlep brzegi ze sobą.
- Bułeczki umieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jagodzianki ponownie odstaw w ciepłe miejsce i odczekaj 30 minut. Po tym czasie posmaruj je białkiem i posyp kruszonką.
- Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na grzenie góra-dól. Piecz przez 30 min.
Składniki
na 10 sztuk
Ciasto
- 400 g mąka pszenna
- 20 g drożdże
- 150 ml mleko
- 70 g cukier
- cukier wanilinowy
- 3 szt żółtko
- 85 g masło
Kruszonka
- 40 g masło
- 40 g cukier
- 80 g mąka pszenna
Nadzienie
- 300 g jagody
- łyżka mąka pszenna
- cukier (do smaku, opcjonalnie)