Spis treści
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzika. Niestety dla wielu osób ostry i nieprzyjemny zapach cebuli, która mu towarzyszy, jest nie do zaakceptowania. Na szczęście wiem, czym ją skutecznie zastąpić. To takie proste!
Już za kilka tygodni wraz z najbliższymi zasiądziemy do wigilijnego stołu. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w rodzinie czas przygotowań świątecznych potraw, wiąże się z niemałym stresem, aby wszystko wyszło idealnie. I co roku pojawią się te same pytania: czy dobrze doprawiłam pierogi?, czy o niczym nie zapomniałam?, czy kupiłam dobrą rybę?, czy śledź w śmietanie wszystkim posmakuje?
I właśnie odnośnie ostatniego pytania pojawia się najwięcej niewiadomych. Nie ma co ukrywać, że śledź na wigilijnym stole jest dość „kontrowersyjną” potrawą – albo się go kocha, albo nienawidzi. Jednak wiem, co zrobić, aby w tym roku śledziem w śmietanie zajadali się wszyscy.
Śledź w śmietanie – co zamiast cebuli?
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest wyeliminowanie cebuli, która ma ostry posmak. Dla wielu osób, może być to zbyt wiele, dlatego z góry odrzucają tę potrawę wigilijną. A przecież wystarczy zastąpić cebulę innym warzywem.
Jakim? Oczywiście porem! Jest on w smaku dużo bardziej delikatniejszy od cebuli, a co za tym idzie, nie wpłynie negatywnie na smak śledzia w śmietanie. Czy to nie genialne?
Przepis na śledzia w śmietanie z porem
Skoro już wiemy czym zastąpić cebulę w przepisie na śledzia w śmietanie, czas podzielić się przepisem na tę pyszną potrawę.
Potrzebne składniki:
- 900 g filetów matias
- 2 pory (tylko biała część)
- 1/2 szkl. majonezu
- 3/4 szkl. śmietany 12%
- 3 ogórki kiszone
- przyprawy: sól i pieprz wg uznania
- świeży koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od dokładnego wypłukania filetów w zimniej wodzie. To bardzo ważny zabieg, ponieważ jeśli zrobimy to niedokładnie, filety mogą być zbyt słone. Dlatego na tym etapie warto się przyłożyć.
- Wstępnie przygotowane śledzie odsączamy z nadmiaru wody przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie kroimy filety w kostkę i wrzucamy do miski.
- Teraz obieramy pora i kroimy go w cienkie talarki. Warzywo sparzamy wrzątkiem, aby było jeszcze bardziej delikatne w smaku. Tak przygotowanego pora dodajemy do śledzi.
- Czas na ogórki kiszone. Możemy pokroić je w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Wybieramy taką opcję, która jest dla nas najbardziej wygodna. Gotowe ogórki wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami.
- W osobnym naczyniu łączymy ze sobą śmietanę oraz majonez. Mieszankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec łączymy wszystkie składniki. Następnie umieszczamy gotową mieszankę w lodówce – najlepiej na całą noc, aby wymieszane smaki, mogły stworzyć idealną kombinację smakową.
- Przed podaniem dekorujemy śledzia w śmietanie świeżym koperkiem. I to wszystko!
Coś mi mówi, że śledź w śmietanie przygotowany z powyższą instrukcją stanie się hitem na tegorocznej Wigilii. Zgadzacie się ze mną?
Zobacz także: Magda Gessler zdradza przepis na sałatkę szwajcarską
Jeden komentarz