w , ,

Zamiast cebuli dodaj go do świątecznego śledzia. Efekty będą zaskakujące

Gpoint Studio

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzika. Niestety dla wielu osób ostry i nieprzyjemny zapach cebuli, która mu towarzyszy, jest nie do zaakceptowania. Na szczęście wiem, czym ją skutecznie zastąpić. To takie proste!

Już za kilka tygodni wraz z najbliższymi zasiądziemy do wigilijnego stołu. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w rodzinie czas przygotowań świątecznych potraw, wiąże się z niemałym stresem, aby wszystko wyszło idealnie. I co roku pojawią się te same pytania: czy dobrze doprawiłam pierogi?, czy o niczym nie zapomniałam?, czy kupiłam dobrą rybę?, czy śledź w śmietanie wszystkim posmakuje?

I właśnie odnośnie ostatniego pytania pojawia się najwięcej niewiadomych. Nie ma co ukrywać, że śledź na wigilijnym stole jest dość „kontrowersyjną” potrawą – albo się go kocha, albo nienawidzi. Jednak wiem, co zrobić, aby w tym roku śledziem w śmietanie zajadali się wszyscy.

Śledź w śmietanie – co zamiast cebuli?

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest wyeliminowanie cebuli, która ma ostry posmak. Dla wielu osób, może być to zbyt wiele, dlatego z góry odrzucają tę potrawę wigilijną. A przecież wystarczy zastąpić cebulę innym warzywem.

Jakim? Oczywiście porem! Jest on w smaku dużo bardziej delikatniejszy od cebuli, a co za tym idzie, nie wpłynie negatywnie na smak śledzia w śmietanie. Czy to nie genialne?

Por zamiast cebuli/ źródło: Bru-nO pixabay, gigello Getty Images

Przepis na śledzia w śmietanie z porem

Skoro już wiemy czym zastąpić cebulę w przepisie na śledzia w śmietanie, czas podzielić się przepisem na tę pyszną potrawę.

Potrzebne składniki:

  • 900 g filetów matias
  • 2 pory (tylko biała część)
  • 1/2 szkl. majonezu
  • 3/4 szkl. śmietany 12%
  • 3 ogórki kiszone
  • przyprawy: sól i pieprz wg uznania
  • świeży koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpoczynamy od dokładnego wypłukania filetów w zimniej wodzie. To bardzo ważny zabieg, ponieważ jeśli zrobimy to niedokładnie, filety mogą być zbyt słone. Dlatego na tym etapie warto się przyłożyć.
  2. Wstępnie przygotowane śledzie odsączamy z nadmiaru wody przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie kroimy filety w kostkę i wrzucamy do miski.
  3. Teraz obieramy pora i kroimy go w cienkie talarki. Warzywo sparzamy wrzątkiem, aby było jeszcze bardziej delikatne w smaku. Tak przygotowanego pora dodajemy do śledzi.
  4. Czas na ogórki kiszone. Możemy pokroić je w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Wybieramy taką opcję, która jest dla nas najbardziej wygodna. Gotowe ogórki wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami.
  5. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą śmietanę oraz majonez. Mieszankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Na koniec łączymy wszystkie składniki. Następnie umieszczamy gotową mieszankę w lodówce – najlepiej na całą noc, aby wymieszane smaki, mogły stworzyć idealną kombinację smakową.
  7. Przed podaniem dekorujemy śledzia w śmietanie świeżym koperkiem. I to wszystko!

Coś mi mówi, że śledź w śmietanie przygotowany z powyższą instrukcją stanie się hitem na tegorocznej Wigilii. Zgadzacie się ze mną?

Zobacz także: Magda Gessler zdradza przepis na sałatkę szwajcarską

  • Miniatura:
  • Gpoint Studio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani