w ,

Szczypta soli do ciasta to nie wymysł kucharza. Bez niej ciasto nie ma prawa się udać

Szczypta soli do ciasta
vinicef, Getty Images

Szczypta soli do ciasta to powszechny składnik, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, dlaczego tak właściwie go dodajemy. Niezależnie jaki to rodzaj ciasta: drożdżowe, biszkoptowe czy kruche, sól powinna się w nim znaleźć. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego to takie ważne!

Dodawanie szczypty soli do ciast to odruch, w końcu nie czuć jej w wypieku, a przepis nakazuje, by ją dodać. Okazuje się, że ten dodatek nie jest przypadkowy i może się zdarzyć, że bez niego ciasta nie wyjdą tak smaczne, jak zawsze.

Podstawową funkcją soli w biszkopcie jest przełamanie słodyczy, która powinna dominować, ale tym samym nie być jedynym smakiem. Zarówno w gotowaniu, jak i pieczeniu bardzo ważne jest to, by mieszać ze sobą smaki. Czekoladowa masa z wiśniami będzie znacznie lepsza niż czekoladowa masa z dodatkiem kajmaku, ta druga opcja sprawi, że ciasto zasłodzi nas po kilku gryzach. Podobnie jest z sosem słodko-kwaśnym, dwa smaki idealnie się uzupełniają.

Szczypta soli do ciasta
ciasto drożdżowe/ fot. nimis69, Getty Images Signature

Dodatek soli w cieście drożdżowym powoduje lepszą aktywację drożdży, co powoduje lepsze spulchnienie ciasta. Jeśli pominiecie ten składnik, może się okazać, że ciasto wyjdzie twarde i kapciowate.

Ile soli należy dosypać do ciasta?

Umownie dodatek soli powinien stanowić 1-2% wagi mąki. To doskonała proporcja, której należy się trzymać. Jeśli przesadzimy z dodatkiem soli, ciasto będzie suche i nie będzie chciało wyrosnąć.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • vinicef, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli