Spis treści
Ciasto na uszka powinno być idealnie miękkie i elastyczne. Aby takie było należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, które sprawią, że uszka będą rozpływać się w ustach. Z pomocą w przygotowaniu perfekcyjnych uszek przychodzi restauratorka znana z „Kuchennych Rewolucji”. Poniżej znajdziecie przepis na uszka i farsz od Magdy Gessler.
Święta tuż tuż. Wiele z gospodyń nie czeka na ostatni moment i już teraz przygotowuje część z wigilijnych potraw. Oczywiście najlepiej byłoby wszystkie dania przygotować tego samego dnia, ale w dniu Wigilii często brakuje czasu na przygotowanie uszek, czy pierogów. Dlatego też już dziś udostępniamy wam przepis na uszka wg Magdy Gessler. Do przygotowania perfekcyjnego ciasta na uszka potrzebujesz niewielu składników. Wystarczy jedynie woda, mąka i szczypta soli. Jednak nawet przy tak minimalnej liczbie składników należy pamiętać o naczelnych zasadach, tj. czas leżakowania, temperatura wody, czy napowietrzenie ciasta.
Uszka wigilijne z przepisu Magdy Gessler:
Składniki na ciasto:
- woda
- pół kg mąki pszennej typ 450-500
- sól
Składniki na farsz:
- dwie garście suszonych borowików lub podgrzybków
- 4 cebule
- 200 g masła
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżka bułki tartej
- sól/ pieprz
Przygotowanie uszek z przepisu Magdy Gessler:
- Suszone grzyby moczymy w wodzie najlepiej całą noc.
- Następnego dnia grzyby gotujemy wraz z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych i 1 przekrojoną cebulą do momentu aż staną się miękkie.
- Pozostałą cebulkę siekamy i przesmażamy na maśle. Pozostawiamy do przestygnięcia.
- Ugotowane grzyby odcedzamy i siekamy drobno.
- Posiekane grzyby mieszamy z zeszkloną cebulką i łyżką bułki tartej. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do czasu, aż przygotujemy ciasto.
Przygotowanie ciasta z przepisu Magdy Gessler:
- Mąkę przesiej przez sito, dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze.
- Do przesianej mąki dodaj ciepłą wodę i sól. Wyrabiaj do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto nie może być zbyt zbite, ani zbyt lejące i klejące do rąk. Ciężko jest określić jak dużą ilość wody trzeba dodać. Wodę należy dodawać stopniowo kontrolując konsystencję ciasta. Dzięki dokładnemu zagniataniu ciasto będzie idealnie napowietrzone i miękkie po ugotowaniu.
- Zagniecione ciasto pozostaw pod przykryciem na ok. 15-20 min. Dzięki temu ciasto 'odpocznie’ i nie będzie się kurczyło w czasie wałkowania.
- Po tym czasie dokładnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, grubości ok. 2 mm. Pamiętaj o tym, że im cieńsze ciasto tym lepsze uszka.
- Z ciasta wytnij małe okręgi, nałóż farsz i dokładnie sklej krawędzie. Wierzchołki powstałego pierożka sklej, dzięki czemu uzyskasz kształt uszek.
- Uszka gotuj partiami. Po wypłynięciu na powierzchnię uszka odcedź łyżką cedzakową.
- Jeśli uszka przygotowujesz przed Wigilią rozłóż surowe uszka na tacce i zamroź. Dopiero po tym czasie przełóż je do woreczków lub pojemników.