w

„Nie ruszać tego mięsa, pamiętajcie” – porada Magdy Gessler jest dość nietypowa. Sprawdź jej metodę na soczyste mięso

Często jedna porada Magdy Gessler może odmienić, obliczę naszego dania. Tak tez było w tym przypadku gdy kucharka kategorycznie zabroniła dotykać mięsa podczas obsmażania. W życiu nie spotkałam się z taką metodą, ale jak się okazuje, ma ona sens i wprowadzenie jej do swojej kuchni, może nam pomóc w codziennym gotowaniu.

Magda Gessler prowadzi program telewizyjny „Sexy kuchnia Magdy Gessler”, a w nim udziela porad dotyczących gotowania — tym razem skupiła się na przygotowaniu mięsa do wyjątkowego dania. Gjuwecz to popularna bałkańska potrawa na bazie mięsa i warzyw, podobna do naszego rodzimego gulaszu i to właśnie nad nim skupiła się kucharka. Jak mówi, zajadała się nim jako dziecko na wakacjach w Bułgarii.

Jak mówi Magda, mięso do tego dania wymaga odpowiedniego przygotowania, a kilka nieodpowiednich ruchów i stanie się suche niczym wiór. Oto jej wypowiedź w tej sprawie:

Nie ruszać tego mięsa, pamiętajcie. Jeżeli mięso ma się zamknąć, to w momencie, kiedy je dotkniemy, zacznie puszczać soki. A w tym momencie zacznie się wszystko gotować, a nie obsmażać. A chodzi o to, żeby zamknąć smak mięsa

Magda Gessler

Mieszanie mięsa sprawi, że straci ono naturalne soki, które w trakcie smażenia powinny być zamknięte wewnątrz. Kiedy mięso zarumieni się z jednej strony, musimy je przerzucić na drugą i na tym zakończyć działanie. Porada Magdy Gessler gwarantuje minimum działania i maksimum smaku.

porada Magdy Gessler
obsmażanie miesa/ fot. Arijuhani, Getty Images

Choć przygotowanie gulaszu nie jest trudne, jego głównym elementem jest mięso, a to nie może być twarde i gumowate. Jeśli robisz gulasz wołowy, musisz pamiętać o tym, by nie solić mięsa przed smażeniem! Jeśli to zrobisz, kawałki wołowiny obkurczą się i stwardnieją. Solimy dopiero po usmażeniu, dzięki temu mięso będzie rozpływać się w ustach.

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli