Często jedna porada Magdy Gessler może odmienić, obliczę naszego dania. Tak tez było w tym przypadku gdy kucharka kategorycznie zabroniła dotykać mięsa podczas obsmażania. W życiu nie spotkałam się z taką metodą, ale jak się okazuje, ma ona sens i wprowadzenie jej do swojej kuchni, może nam pomóc w codziennym gotowaniu.
Magda Gessler prowadzi program telewizyjny „Sexy kuchnia Magdy Gessler”, a w nim udziela porad dotyczących gotowania — tym razem skupiła się na przygotowaniu mięsa do wyjątkowego dania. Gjuwecz to popularna bałkańska potrawa na bazie mięsa i warzyw, podobna do naszego rodzimego gulaszu i to właśnie nad nim skupiła się kucharka. Jak mówi, zajadała się nim jako dziecko na wakacjach w Bułgarii.
Jak mówi Magda, mięso do tego dania wymaga odpowiedniego przygotowania, a kilka nieodpowiednich ruchów i stanie się suche niczym wiór. Oto jej wypowiedź w tej sprawie:
Nie ruszać tego mięsa, pamiętajcie. Jeżeli mięso ma się zamknąć, to w momencie, kiedy je dotkniemy, zacznie puszczać soki. A w tym momencie zacznie się wszystko gotować, a nie obsmażać. A chodzi o to, żeby zamknąć smak mięsa
Magda Gessler
Mieszanie mięsa sprawi, że straci ono naturalne soki, które w trakcie smażenia powinny być zamknięte wewnątrz. Kiedy mięso zarumieni się z jednej strony, musimy je przerzucić na drugą i na tym zakończyć działanie. Porada Magdy Gessler gwarantuje minimum działania i maksimum smaku.
Choć przygotowanie gulaszu nie jest trudne, jego głównym elementem jest mięso, a to nie może być twarde i gumowate. Jeśli robisz gulasz wołowy, musisz pamiętać o tym, by nie solić mięsa przed smażeniem! Jeśli to zrobisz, kawałki wołowiny obkurczą się i stwardnieją. Solimy dopiero po usmażeniu, dzięki temu mięso będzie rozpływać się w ustach.
Zobacz także:
Jeden komentarz