w

Golonka po bawarsku. Magda Gessler robi ją w ten sposób

Kupienie dobrej golonki to nie lada wyczyn. Często spotykamy się z gumowatym mięsem, którego nie lubi nikt. Magda Gessler wykorzystała przepis prosto z Bawarii, by już raz na zawsze pozbyć się przykrego doświadczenia związanego ze źle przygotowanym mięsem. Ta z jej przepisu jest miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz.

Dwuetapowe przygotowanie golonki sprawi, że będzie ona miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Gotowana golonka musi nasiąknąć zaprawą z piwa i przypraw. Zamarynowana i podpieczona w piecu będzie rozpływać się w ustach.
Sponsorowane
Czas całkowity 4 godziny
Czas przygotowywania 1 godzina
Czas gotowania 3 godziny
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Golonki płuczemy i oczyszczamy. Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Usuwamy szumowiny, wrzucamy pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy golonkę przez 60 min na średnim gazie. Do wywaru dodajemy warzywa i sól.
  • Gotujemy kolejną godzinę na średnim ogniu. Wyciągamy mięso i studzimy.
  • Robimy marynatę. Do miski wrzucamy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, pieprz i słodka papryka. Wszystko zalewamy piwem. Wrzucamy golonkę do zalewy i odstawiamy na godzinę.
  • Golonkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i pieczemy w 200* przez około 60 minut. Co jakiś czas polewamy mięso marynatą.

Składniki

na 2 porcje

marynata

Wartości odżywcze Zobacz

Golonka po bawarsku
Na porcję przypada:
Kalorie
483.9
Tłuszcze
 
37.8
g
58
%
Węglowodany
 
11.8
g
4
%
Błonnik
 
2.2
g
9
%
Białka
 
30.4
g
61
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.