Spis treści
Kupienie dobrej golonki to nie lada wyczyn. Często spotykamy się z gumowatym mięsem, którego nie lubi nikt. Magda Gessler wykorzystała przepis prosto z Bawarii, by już raz na zawsze pozbyć się przykrego doświadczenia związanego ze źle przygotowanym mięsem. Ta z jej przepisu jest miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz.
Golonka po bawarsku
Sposób przygotowania
- Golonki płuczemy i oczyszczamy. Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Usuwamy szumowiny, wrzucamy pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy golonkę przez 60 min na średnim gazie. Do wywaru dodajemy warzywa i sól.
- Gotujemy kolejną godzinę na średnim ogniu. Wyciągamy mięso i studzimy.
- Robimy marynatę. Do miski wrzucamy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, pieprz i słodka papryka. Wszystko zalewamy piwem. Wrzucamy golonkę do zalewy i odstawiamy na godzinę.
- Golonkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i pieczemy w 200* przez około 60 minut. Co jakiś czas polewamy mięso marynatą.
Składniki
na 2 porcje
- 2 sztuka golonka
- 1 sztuka por
- 1 sztuka pietruszka
- 2 sztuka liść laurowy
- 1 sztukas cebula
- 1 sztuka marchew
- ¼ sztuka seler
- szczypa sól
- 4 ziarna ziele angielskie
- 4 ziarna pieprz
marynata
- 1 łyżeczka majeranek
- 2 ząbek czosnek
- ½ łyżeczka kmin rzymski
- 1 szklanka piwo ciemne
- ½ łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona (mielona)
2 komentarzy