w

Magda Gessler ma swój sposób na karpia bez ości

Magda Gessler udzieliła wypowiedzi, gdzie zdradza swój genialny patent na karpia bez ości. Znana restauratorka postanowiła wypowiedzieć się na temat tej tradycyjnej ryby i tego, jak ja przyrządza.

Karpia to ryba, która ma swoje 5 minut w najbardziej uroczystą kolację w roku. W ciągu roku mało kto pamięta o tym gatunku, jednak końcem listopada jego popularność gwałtownie wzrasta. Jedna z jego największych wad to duża ilość ości, których na pierwszy rzut oka ciężko się pozbyć. Okazuje się, że wystarczy podejść do tematu z nieco innej perspektywy i po ościach nie będzie śladu!

Sposób na karpia bez ości

karp/ fot. canva

Magda Gessler udzieliła wywiadu, w którym opowiada jak przygotować karpia, by nie było w nich żadnych ości. Zobaczcie jej wypowiedź:

Najpierw należy go marynować przez całą noc w glinianym garnku, w soli i płatkach cebuli. Potem zanurza się go w jajku z odrobiną wody, następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tak przygotowany karp powinien dostać lekkiego klapsa, żeby odpadł nadmiar panierki. Następnie trzeba go szybko usmażyć. Wrzuca się go na wrzący głęboki tłuszcz – olej rzepakowy – i wtedy zaczyna się zachowywać jak pączek. Rośnie, bo w panierce są jajka. Robi się wokół niego bułeczka, dzięki czemu zaczynają zanikać ości. Wtedy należy zmniejszyć temperaturę, żeby się nie spalił. Zwykle trzymam karpia w podciśnieniu przez pięć minut, wtedy małe ości zanikają. Tak przygotowanego karpia można jeść jak ciasto – mówi Magda Gessler w wywiadzie dla Gazety Wyborczej

Tradycyjny sposób na usunięcie ości

filety z karpia/ fot. coolinarny

Tradycyjny sposób filetowania polega na wycięciu kręgosłupa ryby. Połóż rybę płasko na desce i natnij na wysokości łuku skrzelowego i przesuwaj nóż w kierunku ogona. Przełóż rybę na drugą stronę i powtórz czynność. Powstałe filety natnij pionowo nożem, zrób to bardzo płytko by nie uszkodzić mięsa. Filety natrzyj sokiem z cytryny i odstaw na noc do lodówki. Kwasek rozpuści małe ości.

Zobacz również:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli