Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Ale czy wiesz, jak zrobić mega szybki i smaczny sos do jajek? Przychodzimy z pomocą!
Wielkanoc już za dwa tygodnie i na pewno już teraz planujesz świąteczne menu. Oczywiście na naszych stołach w tym wyjątkowym okresie nie może zabraknąć jajek pod różną postacią. I tak się składa, że mamy sprawdzony patent na szybki, prosty i przede wszystkim smaczny sos, który będzie świetnie komponował się z jajkami.
Jeśli więc jesteś ciekawa, jak go przygotować, koniecznie musisz przeczytać ten artykuł do końca. Gwarantuję, że warto. Będzie smacznie, ciekawie i różnorodnie. Czego chcieć więcej?
Genialny sos do jajek przygotujesz w kilka minut. I to z różnymi dodatkami!
Czas zdradzić Ci pewien sekret. Tak naprawdę musisz wiedzieć, jak zrobić bazę kremowego sosu, a potem już tylko dodajesz ulubione dodatki. W ten sposób możesz przygotować wiele wariantów domowego sosu do jajek. Nuda w kuchni na pewno Ci nie grozi. Co więcej, goście z pewnością będą zadowoleni.
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest połączenie w idealnej proporcji jogurtu naturalnego oraz majonezu. Najlepsza proporcja to zasada 2:1. Dzięki takiej kombinacji Twój sos będzie idealnie kremowy. Połącz po prostu składniki i dokładnie je wymieszaj.
Bazę już mamy, a co z dodatkami? I tu ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Możesz przygotować np. sos koperkowy lub szczypiorkowy. W tym celu do naszej bazy dodajesz po prostu posiekany świeży koperek lub szczypiorek. I wiosenny akcent w jadalnej postaci jest już gotowy!
Na wielkanocnym stole świetnie odnajdzie się również sos z dodatkiem chrzanu ze słoiczka. Możesz również dodać do niego ząbek czosnku, który wcześniej należy przecisnąć przez praskę. I domowy sos czosnkowy jest już gotowy.
Jak sama widzisz, możliwości jest naprawdę wiele. Wybierz opcję, która najbardziej Ci odpowiada i przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę dla podniebienia w świątecznym wydaniu. Na pewno bedą pod dużym wrażeniem!