w

W trakcie przeziębienia koniecznie wypij ten napój. Szybko rozprawisz się z chorobą i wzmocnisz odporność

Źródło: Darya Fedorova

Jesień i zima to trudny czas dla naszego organizmu. Częste zmiany temperatur, ogrzewanie i podatność na infekcje sprawiają, że raz po raz łapiemy kolejne wirusy. Jak wzmocnić odporność zimą i co zrobić, aby każde przeziębienie nie kończyło się wizytą u lekarza lub co gorsze… antybiotykiem. Dziś przychodzimy do was z napojami na odporność, które szybko postawią was na nogi.

Zimno, zmęczenie, ból mięśni i głowy… i już wiemy, że „coś” nas bierze. Wielu z nas w tej sytuacji sięga po leki apteczne, ale nie jest to zawsze najlepszy pomysł. Od dawien dawna, nasze babcie i mamy radziły sobie inaczej z początkiem infekcji, podając zdrowe i naturalne napoje. O jakich specyfikach mowa?

Jak wzmocnić odporność zimą?

Okazuje się, że najlepsze lekarstwa, często mamy w domu na wyciągnięcie ręki. Miód, cebula, czosnek, cytryna, imbir, sok malinowy… to doskonałe naturalne środki, które działają lepiej, niż niejeden lek. Jak przygotować zdrowe napoje na przeziębienie i wzmocnienie odporności?

Mleko z miodem.

Miód znany jest ze swoich właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Ten pyszny przysmak doskonale wzmocni naszą odporność. Aby przygotować pyszny napój na jego bazie należy do lekko podgrzanego mleka dodać solidną łyżkę miodu wymieszać i pić codziennie rano. Co ważne. Mleko może być jedynie lekko podgrzane. Temperatura powyżej 40-50 stopni sprawia, że drogocenny miód traci swoje właściwości.

Czosnek, imbir, pomarańcza i miód

Wystarczy, że wszystkie składniki zmiksujesz dokładnie i będziesz pił każdego dnia, a w szczególności gdy nabiera cię infekcja. Czosnek to najlepszy naturalny antybiotyk jaki możesz podać swojemu organizmowi. Miód i pomarańcza zneutralizują ostrość czosnku i imbiru, dzięki czemu ten pyszny i zdrowy sok pokochają nawet twoje dzieci.

Herbata z sokiem malinowym i cytryną

Nie ma chyba osoby, która choć raz w życiu nie piła tej pysznej, aromatycznej herbaty. Nie dość, że jest przepyszna, to dodatkowo świetnie wzmacnia naszą odporność. Idealnie jest jeśli sok malinowy jest domowej roboty, te kupione w sklepie, często mają w sobie masę cukru i konserwantów.

  • Miniatura:
  • Źródło: Darya Fedorova

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.